• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
BioBlogs.lv
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi Aprīlis 11, 2018

Kā fermentēt dārzeņus?

« Kurus dārzeņus var ēst arī ne-bioloģiski audzētus?  ||  Laimē 10 BIO produktus 120€ vērtībā »

Šobrīd nodarbojos ar projektu – atgriezt labās baktērijas savā gremošanas traktā un aizsūtīt prom sliktās. Iztēlojos, ka tas ir gluži kā izīrēt savu māju īrniekiem, kuri to nekopj, noposta un vispār arī nemaksā par īri (sliktās baktērijas). Bet mūsu pašu rokās ir izvēlēties īrniekus, kuri māju kops, remontēs, būvēs stipras sienas un maksās ar uzviju (labās baktērijas). Mazliet komisks salīdzinājums, bet tieši tas noraksturo, kādēļ mums būtu jālieto uzturā raudzēti, fermentēti un skābēti produkti – lai savā ķermenī savairotu labos ”īrniekus jeb iedzīvotājus”, kas to saremontēs, uzkops un aizsargās no nelāgajiem iebrucējiem. Šie ”labie iedzīvotāji” arī palīdzēs sakārtot gremošanu, stiprinās veselību un iespējams, ka palīdzēs atvadīties no mokošām alerģijām.


Veikalos vai tirgū noteikti esat pamanījuši, ka tiek tirgoti skābēti, konservēti dārzeņi un to sula. Tomēr es uz šiem produktiem skatos diezgan neuzticīgi, jo to sastāvā visticamāk ir arī cukurs, galda sāls un kādi konservanti, kuri tikai ”salaidīs dēlī” visus labos fermentus.
Tādēļ izvēlos tos gatavot mājās, jo tas ir lēti, kvalitatīvi, vienkārši un veselīgi. Jāatzīst, ka līdz mirklim, kad beidzot pamēģināju dārzeņu fermentēšanu pati, pagāja ilgs laiks, jo man prātā bija nezināma cēloņa aizspriedumi, ka tas ir grūti un laikietilpīgi. Muļķības! Viss ir pavisam vienkārši un turklāt – garšīgi. Recepte zemāk.

Par fermentēšanas iedvesmu un ideju paldies saku GAPS uztura trenerei Silvijai Ābelei, par ko vairāk arī vari izlasīt viņas blogā www.curantur.lv. Tur arī vairāk informācijas par to kā uzlabot savu gremošanas veselību un dzīves kvalitāti kopumā.


Kas nepieciešams?

  • Burka (lielums pēc izvēles, es izmantoju 1,5l un 1l burkas)
  • Iecienītākie bioloģiskie dārzeņi
    • 1,5 l burkā liku 1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 2 vidējus burkānus un 2-3 saujas sarīvēta sarkanā kāposta
    • 1l burkā liku 2 ķiploka daiviņas un kādas 6-7 saujas sarkanā kāposta
  • Labas kvalitātes sāls, piemēram Rapunzel Atlantik jūras sāls vai Comptoirs Himalaju rozā sāls
  • Filtrēts, tīrs ūdens

Kas jādara?

  1.  Sagrieztos dārzeņus kārto burkās. Es izvēlējos augšup uzskaitītos dārzeņus, bet var izmantot jebkādus (piemēram – brokoļus, puķkāpostus, puravus, seleriju u.c.)
  2. Ar mazākas burciņas (kas ērti ieiet lielajā burkā) vai koka karotes palīdzību kārtīgi pieblietē dārzeņus.
  3. Pāri pārber labas kvalitātes sāli. Uz 1l burku liku 1 tējkaroti, savukārt uz 1,5l burku liku 1,5 tējkarotes.
  4. Pārlej tīru un filtrētu ūdeni, lai visi dārzeņi būtu nosegti (tas ir svarīgi, jo šādi veidojas anaeirobā vide, kurā dārzeņi fermentēsies nevis pelēs)
  5. Nosedz burkas augšpusi. Es izmantoju mazāka izmēra burciņu. (Skati bildē).
  6. Liek dārzeņus fermentēties siltā virtuves stūrī uz vismaz 4 dienām. Bet var fermentēt arī 2 nedēļas.
  7. Ja vēlas apstādināt fermentēšanu – liek tos ledusskapī.

 

« Kurus dārzeņus var ēst arī ne-bioloģiski audzētus?  ||  Laimē 10 BIO produktus 120€ vērtībā »


Nesen publicētie raksti

  • Novembra dabīgie atradumi

    Novembris 30, 2019
  • Vegāniskā tofu ”omlete”

    Novembris 25, 2019
  • Vegāniskā “biezpienmaize” ar bezglutēna pamatni

    Novembris 15, 2019

Tavas pārdomas par rakstu

Cancel reply

Tags: bioblogs, biotēka, dārzeņi, fermentēšana, labās baktērijas, probiotikas, recepte, veselīga

Bloga autore

Ilva Bekmane

Ilva Bekmane

Šis blogs ir par ceļu uz dabīgāku dzīvesveidu. Kā arī par maniem meklējumiem un pieredzi, lai veidotu patiesāku un veselīgāku sevi - iekšēji un ārēji. Šeit dalos ar idejām kā paust mīlestību. Pret sevi un Zemi.

Ilva Bekmane

Ja vēlies saņemt jaunumus

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Rakstu tops

  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sāktu gleznot 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sāktu g...
  • Sausā ķermeņa birstēšana – dabīgam detox un cīņai ar celulītu Sausā ķermeņa birstēšana – dabīgam detox...
  • 3 dabīgi pašmasāžas veidi kā stimulēt asinsriti un limfātisko sistēmu 3 dabīgi pašmasāžas veidi kā stimulēt as...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Kā es uzveicu gremošanas problēmas Kā es uzveicu gremošanas problēmas

Kontakti

ilva@cintamani.lv
bioblogs
bioblogs
Vairāk instagram
© 2015-2019 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Apmeklējot šo lapu, jūs piekrītat mūsu sīkdatņu izmantošanas politikai. Piekrist! Uzzināt vairāk
Privātuma un sīkdatņu politika

Necessary Always Enabled