Ja, kādas varētu saukt par ”love-hate” attiecībām manā dzīvē, tad tās ir manas attiecības ar kafiju. Viss ir kārtībā, kamēr manas un kafijas attiecības ir noteiktās robežās. Tā man ļoti garšo. Dažkārt satiekamies, izbaudam mirkli, pasēžam divatā, atceramies labos laikus un šķiramies kā draugi līdz nākamajai nedēļai vai pārnedēļai. Bet, kad tās sāk kļūt par ikdienišķām, atkarīgām un neizbēgamām attiecībām, tad mums rodas problēmas. Precīzāk man. Trauksme, sirdsklauves, jokains dullums galvā. Mirklī, kad mūsu neveselīgās attiecības bija sasniegušas teju 5 krūzītes dienā, tad sapratu, ka kaut kas tajā ir jāmaina.
Blogā nesen rakstīju par iekšējo trauksmi un dažādiem veidiem kā to mazināt. Viens no, manuprāt, obligātiem punktiem trauksmes mazināšanai ir kafijas patēriņa samazināšana. Tas būtu mans pirmais ieteikums ikvienam, kurš izjūt iekšēju nemieru un trauksmi. Zinu, ka saistībā ar kafiju ir neskaitāmi pētījumi, kas apliecina tās nekaitīgumu, bet arī ir pētījumi, kas demonstrē kofeīna nelabvēlīgo ietekmi uz organismu (pārmērīga daudzuma kofeīna ietekmi). Un it īpaši šī ietekme ir uz sievietes hormonālo sistēmu. Ja interesē sieviešu hormonālās sistēmas un kafijas nesaderībās tēma, tad iesaku palasīt šo rakstu.
Rakstā ir minēti šādi iemesli, kādēļ sievietēm būtu jāatsākās no kafijas:
*Sievietes organisms kofeīnu pārstrādā daudz lēnāk nekā vīriešiem.
*Krūzīte kafijas ietekmē sievietes hormonālo sistēmu vismaz turpmākās 24 stundas (kofeīns veicina stresa hormona kortizola izstrādi; kafijai pievienotās piedevas – piens, cukurs ietekmē insulīna līmeni; kofeīns var būtiski ietekmēt miega kvalitāti -, ja neesam izgulējušās, tiek traucēta arī mūsu hormonālā sistēma, un, ja neesam izgulējušās, tad mēs atkal dzeram kafiju).
*kofeīns var ”izskalot” no organisma dažādus mikroelementus, piemēram B grupas vitamīnus, kas ir atbildīgi par visdažādākajiem organisma un it īpaši nervu sistēmas procesiem. Kofeīns traucē dzelzs, magnija un kalcija uzsūksānos organismā.
Kafijas atmešanai ir vēl šādas priekšrocības:
*Būšana brīvam no šīs ”atkarības”. Spēja veikt neatkarīgas izvēles un dienām ilgi nemaz neiedomāties par kafijas nepieciešamību.
*Iespēja izbaudīt tīru un dabīgu enerģiju, noregulēt savu dabīgo enerģijas līmeni.
*Uzlabota zobu veselība! Atzīsimies, ka melna kafija nepalīdz uzturēt zobu baltumu.
*Miega kvalitāte.
*Mazāk izdevumu. Katrs pats varam parēķināt, cik izmaksā mūsu kofeīna atkarība. Man iepakojums bio zaļās tējas izmaksā tikpat, cik viena kafija kafejnīcā!
*Kofeīns dehidrē ķermeni un var veicināt svara pieaugumu un hipoglikēmiju.
*Kofeīns var samazināt libido un kopējo pašsajūtas līmeni.
Ieteikumi atteikšanās periodā
*Kafiju var samazināt pakāpeniski. Ja līdz šim esi dzēris 5 krūzītes dienā, tad vērtīgi būs kafiju samazināt līdz 1 krūzītei dienā.
*Man vislabāk strādā metode, ko angliski sauc ”cold-turkey” – jeb uzreiz pilnībā nogriežot kafijas patēriņu, izturot 2-3 dienas un tad jūtoties labi.
*Ieteiktu to ieplānot brīvdienās, kad ir iespējams ilgāk pagulēt.
*Dzert tējas, kas satur kofeīnu, bet daudz mazāk nekā kafija, piemēram – zaļā un melnā tēja.
*Dzert šajās dienās daudz ūdens un ēst sildošu un vieglu ēdienu, piemēram buljonus un zupas.
*Pārejas periodā var palīdzēt arī šādi uztura bagātinātāji kā makas sakne, magnijs, B vitamīnu komplekss.
Pirmās dienas, atsakoties no kafijas
Nu bija pienākusi tā diena. Tā bija sestdiena un pamostoties sajutu pietiekamu iekšējo spēku, lai atteiktos no ikrīta kafijas pagatavošanas rituāla un itāļu espresso kanniņas ”iekurināšanas”. Tā vietā pagatavoju sev graudaugu dzērienu ar augu pienu. Tā neslikti. Nezūd rūgteni saldais dzēriena baudīšanas mirklis.
Pēc pāris stundām sāku justies savādi. Galvassāpes un viegli slikta dūša. Kad iepilinu mutē pāris pilienus CBD eļļas – galvassāpes mazinās. Labi. Dienu pavadu viegli miglainā sajūtā un ļoti gribas iedzert kafiju, lai mazinātu šo diskomfortu, bet to paveicu un nedaru. Labi, ka brīvdiena.
Otrā bezkafijas dienā guļu ilgi. Gribas daudz gulēt. Gluži kā atgulēt neizgulēto. Vai tā vārētu būt? Sajūta, ka ķermenis atjauno savu dabīgo enerģiju. Gribas gulēt, iet svaigā gaisā pastaigāties un gulēt. To arī daru. Sāp galva.
Trešā diena ir jau labāka! Bet arī miegaina.. Atklāju, ka sliktumu mazina vieglas zaļās tējas dzeršana. Lai arī tajā ir kofeīns, tas ir daudz maigāks un nerada sirdsklauves un savādo kafijai tipisko dullumu. Nolemju turpmāk dzert zaļo tēju, kamēr tā jūtos labi. Fiziskā pašsajūta ir mans motivators šajā jautājumā.
Divus mēnešus pēc tam
Šobrīd man ir labas attiecības ar kafiju un nekafiju. Kafiju dzeru 1-2 reizes nedēļā, dienas vidū, kad esmu jau paēdusi un vēlos sevi iepriecināt ar kaut ko garšīgu. Neuzskatu, ka man tā būtu sev jāliedz pavisam, bet jāiemācas tajā rast līdzsvars. Līdzīgi kā uztura ziņā – tajā brīdī, kad sāku izslēgt no sava uztura produktu grupas, jūtos ierobežota un diskomfortā.
Tātad, kafiju nedzeru katru dienu, nedzeru to no paša rīta un nedzeru to arī pēc plkst. 15.00. Vēlams ar augu pienu. Noteikti bez cukura. Izbaudu to kā našķi un kaut ko īpašu. Tas man strādā ļoti labi! Bet iespējams, ka Tev ir citādāk. Citās dienās dzeru bezkofeīna alternatīvas, kuras pieminu zemāk rakstā. Vēl arī man talkā nāk zaļā tēja, ja patiešām darbā nāk ”lūziens”. Lieliska ir Clipper bio zaļā tēja.
Bezkofeīna alternatīvas kafijai
Biona BioMalt bio graudaugu dzēriens
Grauzdētu graudaugu dzēriens, kas ir lieliska bezkofeīna alternatīva kafijai! Sastāvā rudzi, iesals, mieži, cigoriņi un vīģes. Var pagatavot gan ar aukstu, gan ar siltu pienu. Dzēriens ir daudz maigāks nekā tīrs cigoriņu dzēriens, ar kuru vairāk esam pazīstami no bērnības – kā arī tas daudz vieglāk izšķīst.
Alce Nero šķīstošs bio maisījums miežu dzēriena pagatavošanai ar cigoriņiem un vīģēm
Sastāvā grauzdēti graudaugi, cigoriņi un saldās vīģes. Lieliski piemērots arī bērniem. Pagatavo, liekot 2 tējk. uz tasi karsta vai auksta piena (vai ūdens), saldināt pēc vēlēšanās ar medu vai cukuru. Ļoti līdzīgs dzēriens Biona BioMalt – garšas ziņā gandrīz identisks – varbūt mazliet maigāks.
Bezkofeīna kafijas dzēriens ar akāciju šķiedrvielām, reiši sēņu pulveri, žeņšeņa un zaļās kafijas ekstraktiem, kokosriekstu pienu, magniju un B12 vitamīnu. Kokosriekstu piena krēmīgums apvienojumā ar viegli rūgteno reiši sēņu garšu, kā arī zaļu un dekofeinizētu kafiju sniedz īstus baudas un laimes mirkļus! Vērtīgā reiši sēne ir būtiska receptes sastāvdaļa. Ķīnā to dēvē par “nemirstības sēni”. Reiši satur vielas, kas palīdz mazināt histamīna izdalīšanos, tādejādi samazinot alerģiju rašanos un to izpausmes, uzlabo skābekļa apriti organismā un aknu darbību, kā arī tiek uzskatīti par potenciāliem pretaudzēju savienojumiem. Sastāvā esošais magnijs un B12 vitamīns veicina normālu nervu sistēmas darbību, normālas psiholoģiskās funkcijas un palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Dzērienu pagatavo, aplejot 2 tējk. pulvera ar 125 ml karsta ūdens. Saldina un papildina ar (augu) pienu pēc izvēles.
Simon Levelt bio bezkofeīna kafija
100% Arabica bezkofeīna maltā kafija. Kafija dekofeinizēta dabīgā veidā, saudzējot vidi. Kafijas garšas stiprums: 3. Starpcitu, kafija ir viens no visvairāk ķīmiski apsmidzinātajiem produktiem pasaulē, tādēļ vienmēr vajadzētu pievērst uzmanību tās izcelsmei. Un arī bezkofeīna kafijai, jo kofeīna atdalīšanas procesā ir liela iespējamība, ka tiek izmantotas papildus ķimikālijas, tādēļ bioloģiska bezkofeīna kafijas izcelsme ir svarīga. Bezkofeīna kafiju pagatavo tieši tāpat kā parasto kafiju, gan franču kafijas presē, gan itāļu espresso kanniņā.
Nesenie komentāri