• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi 27 jūnijs, 2016

Veselīgāko saldinātāju ceļvedis

« Perfektu matu noslēpums. Iesaka friziere  ||  Mēneša dabīgo produktu favorīti »

Dažreiz tik ļoti gribās saldo garšu. Tā tiek uzskatīta par mīlestības garšu. Un šoreiz vēlos rakstīt par to kā saldumiņu varam baudīt ar prieku, novirzot labajās emocijās un ķermeņa labsajūtā ilgtermiņā.

Ājurvēda (Charak Samhita XVI.43.) uzskata, ka saldā garša ir ķermeņa pamatgarša, kas veicina audu augšanu un mazina toksīnu iedarbību uz organismu. Saldā garša iedarbojas nomierinoši un vairo skaistumu – uzlabojot ādas krāsu un veicinot matu augšanu. Jā, to vēsta Ājurvēda!

Tomēr jāņem vērā līdzsvars un saldās garšas avots. Visam ir jābūt harmonijā, saldumiņš nedrīkst būt par daudz – varbūt tā ir viena saldā trifele dienā, pāris dateles vai tējkarote medus pie brokastu putras. Rafinētais cukurs un mākslīgie saldinātāji kā saldās garšas avoti nedos mūsu garam un veselībai labumu. Svarīgi zināt, ka mākslīgie saldinātāji pilni ķimikālijām, bet rafinētais cukurs nelabvēlīgi iedarbojas uz cukura līmeni asinīs. Tomēr kā ar dabīgajiem saldinātājiem? Medu, kļavu sīrupu, kokosriekstu cukuru, stēviju?

Kāda atšķirība starp saldinātājiem?

1.Glikēmiskais indekss (GI) un tā ietekme uz cukura līmeni

2.Sastāvā esošās fruktozes daudzums

3.Sastāvā esošās minterālvielas un vitamīni

Parastais baltais, rafinētais cukurs satur 50% fruktozi un tā GI (glikēmiskais indekss) ir 60-65. Jo augstāks GI, jo straujāks cukura kāpums asinīs – jo straujāk tas uzkāps, jo straujāk nokritīs un atkal gribēsies našķoties. Tātad, ideālā variantā, veselīgāki būs saldinātāji, kuriem mazāk fruktozes, zemāks GI un sastāvā saglabājušās minerālvielas un vitamīni.

thmb_saldinataji

Mani mīļākie saldinātāji

Medus

Man ļoti, ļoti garšo medus. Jau vien tās bērnības atmiņas – svaiga rupjmaizes šķēle ar uzziestu krēmīgu medu. Ak, kas par našķi.

Īsts medus satur dabīgos enzīmus, kas ļoti vērtīgi gremošanas sistēmai un arī medus unikālas antibaktetriālas īpašības, antioksidanti un arī mazliet vitamīnu un minerālvielu. Medus GI ir 30-50 (atkarībā no medus veida). Ir gan maigāki medus (akāciju medus), gan tumīgāki un biezāki (dažādu ziedu medus). Visvairāk enzīmus satur tā dēvētais veselīgākais medus pasaulē – Jaunzēlandes tējaskoka jeb Manuka medus.

Medus ir dabas brīnums, gan kā medikaments, kad esam saaukstējušies, gan arī kā dziedējoša smēre ievainojumiem, gan arī ir lielisks kā sejas maska. Atceramies, ka to nevajadzētu karsēt, lai tas nepazaudētu savus enzīmus!

Sonnentor manuka medus

Kļavu sīrups

Ne tikai garšo vienreizēji, šis sīrups satur arī daudz antioksidantu, minerālvielu un tam ir mazāk kaloriju nekā medum. Fruktoze aptuveni 35% un GI 50-55. Tas iedalās gradācijās – A gradācija būs pavisam maigs kļavu sīrups, C gradācija – tumīgs un biezs.

Pārliecinies, ka tas ir īstais kļavu sīrups no Kanādas (bez jebkādām liekām piedevām vai fruktozes sīrupiem). Pievieno to salātu mērcēm, apgrauzdē musli un pievieno veselīgiem desertiem, un protams – baudi kopā ar pankūkām.

Rapunzel Grad C kļavu sīrups

Stēvija

Stēvijas ekstrakts iegūts no Dienvidamērikas savvaļas auga – stēvijas. Tas nesatur kalorijas un praktiski neietekmē cukura līmeni asinīs. Ja tev patīk stēvijas garša, tad šis būs vispiemērotākais saldinātājs!

Stēvija 100x saldāka nekā cukurs, tādēļ lieto prātīgi! Piestāv smūtijiem, auzu putrai un limonādēm! Tomēr nebūs piemērota konditorejas izstrādājumiem.

Comptoirs & Compagnies Dabīgs saldinātājs ar steviolglikozīdiem

Kokosriekstu ziedu nektārs

Garšas ziņā viens no maniem TOP 3. Satur 17 aminoskābes, minerālvielas un tā GI – 35. Garša vairāk līdzinās kaut kam starp kļavu sīrupu un melasi. Piemērots svaigēšanai, kā arī satur vērtīgos enzīmus! Pamēģini to pievienot smūtijiem, pankūkām, augļu salātiem, desertiem – piemēram čia pudiņam un svaigēdāju kūkām!

chia

Kokosriekstu palmu cukurs

Kokosriekstu cukurs tiek iegūts no kokosriekstu nektāra, garša līdzinās karamelei. Šis cukurs satur arī dažas no tām pašām vērtīgajām vielām, kas kokosriekstos. GI – 35 un arī mazāk fruktozes nekā parastajā cukurā (kokosriekstu cukurs satur 70-80% saharozi, kas organismā tiek sīkāk sadalīta glikozē un fruktozē). Kaloriju ziņā kokosriekstu palmu cukurs satur tikpat kaloriju, cik baltais cukurs.

Kokosriekstu cukuru kulinārijā var izmantot tāpat kā parasto cukuru. Piemēram, ja receptē nepieciešams 100 g parastā cukura, tad droši vari izmantot 100 g kokosriekstu cukura!

Dateļu sīrups

Nesen atklātais dabīgais saldinātājs! Tikai viena sastāvdaļa – dateles. Satur tās pašas vērtīgās uzturvielas, ko dateles – minerālvielas, vitamīnus, šķiedrvielas. Krēmīga, bagātīga, izteikta garša un tekstūra. GI svārstās ap 50, atkarībā no dateļu šķirnes. Idejas kā izmantot – baudi kopā ar saldējumu, pievieno marinādēm, salātu mērcēm, pašgatavotai šokolādei.

Dateļu cukurs, jeb kaltētas, rīvētas dateles

Viens no vismazāk apstrādātajiem saldinātājiem – dateles tiek dehidrētas jeb izkaltētas un sarīvētas.  Tāpat kā dateļu sīrups, satur tās pašas vērtīgās uzturvielas, kas datelēs. Maigāka garša nekā dateļu sīrupam.

Ņem vērā, ka tas neizkusīs. Ideāli būs piemērots, lai pārkaisītu desertiem, putrām, augļiem, pievienot paštaisītiem batoniņiem, saldajām trifelēm.

Un kurš ir tavs mīļākais veselīgais saldinātājs?

Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv

paraksts_biobl_Il

« Perfektu matu noslēpums. Iesaka friziere  ||  Mēneša dabīgo produktu favorīti »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}