Pieļauju, ka tējas sēni daudzi atceras jau kopš savas bērnības! Es to atmiņās redzu omes virtuvē. Milzīga trīslitru burka, kas pārklāta ar marli. Iekšā peld dīvaina, želejveida kārta. Lai arī izskats man šķita ļoti savāds, dzēriens, kas no tā tika iegūts, man vienmēr ļoti garšoja! Un kas to būtu domājis.. pagājuši 20 gadi un man pašai savā virtuvē ir šāda burka, ar marli un bez jebkādas pretestības rokās ņemu un aprūpēju želejveidīgo glumekli, jeb skūbiju, kas vispār ir varonis un dabas brīnums :).
Zinu, ka kombucha pēdējos gados aizguvusi tādu popularitāti, ka to esam gatavi regulāri pirkt par pāris eiro nelielā pudelē. Kad sāku apzināties, ka vasaras karstajā sezonā esmu spējīga izdzert pa vienai kombuchas pudelei dienā, tad sajutu, ka ir jāmeklē kāds ekonomiskās risinājums. Un nonācu līdz tam, ka tā jāpagatavo mājās! Sākumā tie var šķist vairāki soļi, tomēr, kad pierod pie šī procesa, tad tas ir ātri, ērti un ir tā vērts! Un garšo identiski labi kā kombucha no veikala.
Kas ir kombucha un kādēļ to dzert?
Kombucha ir cukuraina, stipra tēja, kas ar skūbija palīdzību tiek fermentēta, veidojot interesanti skābenu garšu. Tējā veidojas labās baktērijas, enzīmi un citas vērtīgas uzturvielas. Skūbiju angliski sauc par – ”scoby”, kas ir saīsinajums no ”symbiotic culture of bacteria and yeast” jeb simbiotiskās baktēriju un rauga kultūras. Skūbijs izskatās mazliet dīvaini, ne? – želejveidīga un bieza masa. Bet tas ir kaut kas unikāls! Skūbijs fermentēšanās laikā veidojas trauka virspusē un burtiski pasargā tēju no ārējās vides.
Kombucha satur ne vien labās baktērijus un enzīmus, kas ir vērtīgi gremošanas darbības uzlabošanai, bet arī nervu sistēmai tik nepieciešamo B vitamīnu, folijskābi un antioksidantus, kas vairo mūsu skaistumu un veselību.
Pirmā fermentācija
Pirmā fermentācija ir plašāk pazīstamais fermentācijas posms. Sagatavo saldu tēju, ieliek skūbiju un fermentē 7-14 dienas. Fermentācijas beigās iegūst skābenu, negāzētu un praktiski nesaldu tējas dzērienu, jo labās baktērijas ir apēdušas lielu daļu cukuru. Tējas sēni var dzert arī pēc pirmās fermentācijas.
Otrā fermentācija
Otrā fermentācija ir pirmās fermentācijas turpinājums. Šķidrumu, kas vispirms fermentējies 7-14 dienas, ielej stikla pudelēs, pievieno kādu garšiņu, piemēram augļu sīrupu vai medus sīrupu, aizver pudeli un fermentē līdz 4 dienām! Pēc tam ievieto ledusskapī atdzesēties un bauda. Šī daļa veidos dzirkstošu kombuchu – un tā garšo kā veikalā pirkta, ja ne labāk!
Kas būs nepieciešams?
*skūbijs
*stipra, labi novārīta melnā, zaļā vai dažādu tēju kombinācija (izmantoju Biotēkā pirktās bio tējas)
*cukurs (izmantoju Zeroveikala kristāliski brūno cukuru)
*trauks, kurā fermentēt (vislabāk stikla burka)
*marle vai elpojoša auduma drāniņa, ar ko pārsegt burku un gumija nostiprināšanai
*stikla pudeles otrai fermentēšanai (tās pirku Ikea)
*sīrups, augļu sula otrajai fermentācijai
Soli pa solim
1.Novāra kombuchai paredzēto tēju. Uz 2l ūdens izmantoju piecus tējas maisiņus (3 maisiņus melnās bio tējas un 2 maisiņus Clipper bio zaļās tējas). Atstāj tēju ievilkties uz aptuveni 20-30 minūtēm un pievieno cukuru ~ 3 ēdamkarotes. Un atdzesē! Svarīgi, lai tēja būtu atdzesēta līdz istabas temperatūrai. Pārāk karsta tēja var kaitēt ”skūbijam”.
2. Atdzesēto tēju lej fermentēšanai paredzētajā traukā, piemēram lielā burkā un tur ievieto ”skūbiju’‘ un mazliet iepriekšējās fermentācijas šķidruma. Pārklāj burku ar marli un gumiju. Svarīgi, lai tējas sēne elpotu! Nekādā gadījumā šajā posmā neliek virsū vāciņu.
3.Fermentē tējas sēni 7 līdz 14 dienas, istabas temperatūrā, ēnā. Jo lielāks izaugs skūbijs, jo īsāks laiks būs nepieciešams fermentēšanai.
4.Ir normāli, ja ievietotais skūbijs nepeld burkas virspusē, tas var arī nogrimt un burkas virspusē augs jauns skūbijs. Burkā var veidoties arī duļķaini nosēdumi un burbuļi, kas ir laba zīme par fermentācijas norisi.
5.Kad tējas sēne ir safermentējusies noteikto laika periodu, ar tīrām rokām izņem no burkas skūbiju un novieto atsevišķā traukā.
6.Ielej mazliet gatavās tējas sēnes atsevišķā burciņā, ko izmantot nākamai fermentācijai.
7.Ja nevēlies veikt 2. fermentāciju, lai iegūtu dzirkstošu kombuchu, tad gatavo dzērienu uzglabā ledusskapī un ar skūbiju atkārtot fermentāciju no 1. punkta.
8.Ja vēlies veikt 2. fermentāciju – gatavo tējas sēnes šķidrumu, kas jau fermentējies 7-14 dienas, iepilda pudelēs un pievieno turpat kādu garšīgu sīrupu vai augļu sulu un vēl mazliet cukura, lai fermentācija turpinātos. Es izvēlējos 2. fermentācijā pievienot medus ūdeni! Sajaucu 1 ēdamk. medu ar mazliet ūdens un ielēju 2. fermentācijas pudelēs. Pudeles aizver ciet un turpina fermentēt 2-4 dienas istabas temperatūrā.
9.2. fermentācijas pudeles pēc 2-4 dienām ievieto ledusskapī, atdzesē un bauda dzirkstošo limonādi! Gatavā kombucha ledusskapī var uzglabāties līdz mēnesim.
Būtiskas piezīmes
*tējas sēni vari fermentēt jebkāda izmēra burkās, bet ērtāk to ir darīt 2-3 l tilpumā. Atceries to, ka atkarībā no tilpuma ir jāpielāgo tējas un cukura daudzums. Es uz to gan ļoti neiespringstu un beru uz aci un viss līdz šim ir labi sanācis.
*bez cukura nenotiks fermentācija! Tomēr nebaidies, lielākā daļa pievienotā cukura safermentēsies un to ”apēdīs” labās baktērijas. Var izmantot arī brūno cukuru. Tomēr ar alternatīvajiem cukura veidiem fermentācijas process nenotiek tik ātri.
*ideālais 1. fermentācijas ilgums ir aptuveni 7-14 dienas. Nevajadzētu aizrauties ar pavisam ilgu fermentēšanu, jo tas var veidot diezgan etiķainas garšas kombuchu. Par neizdevušos kombuchu var liecināt arī pelējums un nepatīkama smarža. Tomēr es ne reizi neesmu vēl saskārusies ar šādu situāciju.
*kombuchu vari pagatavot, savā starpā miksējot dažādas tējas, piemēram – zaļo tēju, balto tēju, oolong tēju, melno tēju.
*ja nevēlies fermentēt kombuchu, bet arī nevēlies, lai skūbijs aiziet bojā, tad ievieto to ledusskapī svaigi novārītā tējā. Fermentācija ledusskkapī nenotiks. Kad izņemsi skūbiju un tēju istabas temperatūrā, tad fermentācija atsāksies.
*Izvairies no ilgstošas kombuchas saskares ar metālu. Metāls var ietekmēt kombuchas garšu un skūbija aktivitāti.
*kur dabūt savu skūbiju? es savu skūbiju aizguvu no laimīgas sakritības Zeroveikalā. Ieteiktu apjautāties draugiem un radiem, vai arī kādās veselīga uztura grupās Facebookā – noteikti atradīsies kāds, kurš padalīsies! Tad, kad Tev pašam būs savs skūbijs, tad tas katru fermentācijas reizi veidos slāņus, augs un būs iespējams ar tiem apgādāt visus sev tuvumā esošos interesentus.
Nesen esmu ieguvusi tējas sēni. Neesmu droša par to, kā tai ir jāgaršo. Pēc pirmās fermentācijas (7dienas), tā sanāca ļoti skāba, sabijos, ka pārvērtusies etiķī un izlēju, bet otrajā reizē, pēc mazāk dienām, garša ir tāda pati. Vai tā tam jābūt?
Sveika, tējas tēnei ir jābūt stiprai un skābai. Iespējams, ka var mēģināt pievienot vairāk cukura, lai garša šķistu patīkamāka?
Kā jāsmažo un jāgaršo gatavai tējas sēnei?
Grūti izskaidrot 🙂 Varbūt ir sanācis garšot ”Dzīvības Dzēriens” tējas sēni, kas nopērkama Rimi? Tā ir jāgaršo tējas sēnei pēc tās dubultās fermentācijas.
Smaržo un garšo kā šampis 🙂
Sveiki. Apskatīju savu tējas sēni. Rīt 6.diena un virspusē ir parādījies pelējums kurā tagad peld mans skūbijs. Cik sapratu viss ir lejams ārā un skūbijs arī pagalam?
Ko es darīju nepareizi? Varbūt ne elpoja pietiekami?
Sveika, Madara! Pelējums var liecināt par kādas baktērijas klātbūtni – varbūt kaut kas tur iekļuva nevēlams? Man pašai ne reizi nav tā gadījies. Bet noteikti iesaku visu liet ārā un sākt ar jaunu skūbiju.