• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi 29 Februāris, 2020

Kombuchas jeb tējas sēnes recepte

« Dabīgās kosmētikas produkts, bet sastāvā ir sintētiskas vielas?  ||  Mēneša dabīgie atradumi: Marts »

Pieļauju, ka tējas sēni daudzi atceras jau kopš savas bērnības! Es to atmiņās redzu omes virtuvē. Milzīga trīslitru burka, kas pārklāta ar marli. Iekšā peld dīvaina, želejveida kārta. Lai arī izskats man šķita ļoti savāds, dzēriens, kas no tā tika iegūts, man vienmēr ļoti garšoja! Un kas to būtu domājis.. pagājuši 20 gadi un man pašai savā virtuvē ir šāda burka, ar marli un bez jebkādas pretestības rokās ņemu un aprūpēju želejveidīgo glumekli, jeb skūbiju, kas vispār ir varonis un dabas brīnums :).
Zinu, ka kombucha pēdējos gados aizguvusi tādu popularitāti, ka to esam gatavi regulāri pirkt par pāris eiro nelielā pudelē. Kad sāku apzināties, ka vasaras karstajā sezonā esmu spējīga izdzert pa vienai kombuchas pudelei dienā, tad sajutu, ka ir jāmeklē kāds ekonomiskās risinājums. Un nonācu līdz tam, ka tā jāpagatavo mājās! Sākumā tie var šķist vairāki soļi, tomēr, kad pierod pie šī procesa, tad tas ir ātri, ērti un ir tā vērts! Un garšo identiski labi kā kombucha no veikala.

Kas ir kombucha un kādēļ to dzert?

Kombucha ir cukuraina, stipra tēja, kas ar skūbija palīdzību tiek fermentēta, veidojot interesanti skābenu garšu. Tējā veidojas labās baktērijas, enzīmi un citas vērtīgas uzturvielas. Skūbiju angliski sauc par – ”scoby”, kas ir saīsinajums no ”symbiotic culture of bacteria and yeast” jeb simbiotiskās baktēriju un rauga kultūras. Skūbijs izskatās mazliet dīvaini, ne? – želejveidīga un bieza masa. Bet tas ir kaut kas unikāls! Skūbijs fermentēšanās laikā veidojas trauka virspusē un burtiski pasargā tēju no ārējās vides.
Kombucha satur ne vien labās baktērijus un enzīmus, kas ir vērtīgi gremošanas darbības uzlabošanai, bet arī nervu sistēmai tik nepieciešamo B vitamīnu, folijskābi un antioksidantus, kas vairo mūsu skaistumu un veselību.

Pirmā fermentācija

Pirmā fermentācija ir plašāk pazīstamais fermentācijas posms. Sagatavo saldu tēju, ieliek skūbiju un fermentē 7-14 dienas. Fermentācijas beigās iegūst skābenu, negāzētu un praktiski nesaldu tējas dzērienu, jo labās baktērijas ir apēdušas lielu daļu cukuru. Tējas sēni var dzert arī pēc pirmās fermentācijas.

Otrā fermentācija

Otrā fermentācija ir pirmās fermentācijas turpinājums. Šķidrumu, kas vispirms fermentējies 7-14 dienas, ielej stikla pudelēs, pievieno kādu garšiņu, piemēram augļu sīrupu vai medus sīrupu, aizver pudeli un fermentē līdz 4 dienām! Pēc tam ievieto ledusskapī atdzesēties un bauda. Šī daļa veidos dzirkstošu kombuchu – un tā garšo kā veikalā pirkta, ja ne labāk!

Kas būs nepieciešams?

*skūbijs
*stipra, labi novārīta melnā, zaļā vai dažādu tēju kombinācija (izmantoju Biotēkā pirktās bio tējas)
*cukurs (izmantoju Zeroveikala kristāliski brūno cukuru)
*trauks, kurā fermentēt (vislabāk stikla burka)
*marle vai elpojoša auduma drāniņa, ar ko pārsegt burku un gumija nostiprināšanai
*stikla pudeles otrai fermentēšanai (tās pirku Ikea)
*sīrups, augļu sula otrajai fermentācijai

Soli pa solim

1.Novāra kombuchai paredzēto tēju. Uz 2l ūdens izmantoju piecus tējas maisiņus (3 maisiņus melnās bio tējas un 2 maisiņus Clipper bio zaļās tējas). Atstāj tēju ievilkties uz aptuveni 20-30 minūtēm un pievieno cukuru ~ 3 ēdamkarotes. Un atdzesē! Svarīgi, lai tēja būtu atdzesēta līdz istabas temperatūrai. Pārāk karsta tēja var kaitēt ”skūbijam”.
2. Atdzesēto tēju lej fermentēšanai paredzētajā traukā, piemēram lielā burkā un tur ievieto ”skūbiju’‘ un mazliet iepriekšējās fermentācijas šķidruma. Pārklāj burku ar marli un gumiju. Svarīgi, lai tējas sēne elpotu! Nekādā gadījumā šajā posmā neliek virsū vāciņu.
3.Fermentē tējas sēni 7 līdz 14 dienas, istabas temperatūrā, ēnā. Jo lielāks izaugs skūbijs, jo īsāks laiks būs nepieciešams fermentēšanai.
4.Ir normāli, ja ievietotais skūbijs nepeld burkas virspusē, tas var arī nogrimt un burkas virspusē augs jauns skūbijs. Burkā var veidoties arī duļķaini nosēdumi un burbuļi, kas ir laba zīme par fermentācijas norisi.
5.Kad tējas sēne ir safermentējusies noteikto laika periodu, ar tīrām rokām izņem no burkas skūbiju un novieto atsevišķā traukā.
6.Ielej mazliet gatavās tējas sēnes atsevišķā burciņā, ko izmantot nākamai fermentācijai.
7.Ja nevēlies veikt 2. fermentāciju, lai iegūtu dzirkstošu kombuchu, tad gatavo dzērienu uzglabā ledusskapī un ar skūbiju atkārtot fermentāciju no 1. punkta.
8.Ja vēlies veikt 2. fermentāciju – gatavo tējas sēnes šķidrumu, kas jau fermentējies 7-14 dienas, iepilda pudelēs un pievieno turpat kādu garšīgu sīrupu vai augļu sulu un vēl mazliet cukura, lai fermentācija turpinātos. Es izvēlējos 2. fermentācijā pievienot medus ūdeni! Sajaucu 1 ēdamk. medu ar mazliet ūdens un ielēju 2. fermentācijas pudelēs. Pudeles aizver ciet un turpina fermentēt 2-4 dienas istabas temperatūrā.
9.2. fermentācijas pudeles pēc 2-4 dienām ievieto ledusskapī, atdzesē un bauda dzirkstošo limonādi! Gatavā kombucha ledusskapī var uzglabāties līdz mēnesim.

Būtiskas piezīmes

*tējas sēni vari fermentēt jebkāda izmēra burkās, bet ērtāk to ir darīt 2-3 l tilpumā. Atceries to, ka atkarībā no tilpuma ir jāpielāgo tējas un cukura daudzums. Es uz to gan ļoti neiespringstu un beru uz aci un viss līdz šim ir labi sanācis.
*bez cukura nenotiks fermentācija! Tomēr nebaidies, lielākā daļa pievienotā cukura safermentēsies un to ”apēdīs” labās baktērijas. Var izmantot arī brūno cukuru. Tomēr ar alternatīvajiem cukura veidiem fermentācijas process nenotiek tik ātri.
*ideālais 1. fermentācijas ilgums ir aptuveni 7-14 dienas. Nevajadzētu aizrauties ar pavisam ilgu fermentēšanu, jo tas var veidot diezgan etiķainas garšas kombuchu. Par neizdevušos kombuchu var liecināt arī pelējums un nepatīkama smarža. Tomēr es ne reizi neesmu vēl saskārusies ar šādu situāciju.
*kombuchu vari pagatavot, savā starpā miksējot dažādas tējas, piemēram – zaļo tēju, balto tēju, oolong tēju, melno tēju.
*ja nevēlies fermentēt kombuchu, bet arī nevēlies, lai skūbijs aiziet bojā, tad ievieto to ledusskapī svaigi novārītā tējā. Fermentācija ledusskkapī nenotiks. Kad izņemsi skūbiju un tēju istabas temperatūrā, tad fermentācija atsāksies.
*Izvairies no ilgstošas kombuchas saskares ar metālu. Metāls var ietekmēt kombuchas garšu un skūbija aktivitāti.
*kur dabūt savu skūbiju? es savu skūbiju aizguvu no laimīgas sakritības Zeroveikalā. Ieteiktu apjautāties draugiem un radiem, vai arī kādās veselīga uztura grupās Facebookā – noteikti atradīsies kāds, kurš padalīsies! Tad, kad Tev pašam būs savs skūbijs, tad tas katru fermentācijas reizi veidos slāņus, augs un būs iespējams ar tiem apgādāt visus sev tuvumā esošos interesentus.

Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine

« Dabīgās kosmētikas produkts, bet sastāvā ir sintētiskas vielas?  ||  Mēneša dabīgie atradumi: Marts »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Nesenie komentāri

  1. Signe saka:
    4 Septembris, 2020 10:18 am

    Nesen esmu ieguvusi tējas sēni. Neesmu droša par to, kā tai ir jāgaršo. Pēc pirmās fermentācijas (7dienas), tā sanāca ļoti skāba, sabijos, ka pārvērtusies etiķī un izlēju, bet otrajā reizē, pēc mazāk dienām, garša ir tāda pati. Vai tā tam jābūt?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      14 Septembris, 2020 2:36 pm

      Sveika, tējas tēnei ir jābūt stiprai un skābai. Iespējams, ka var mēģināt pievienot vairāk cukura, lai garša šķistu patīkamāka?

      Atbildēt
  2. Anna saka:
    20 Janvāris, 2021 9:56 am

    Kā jāsmažo un jāgaršo gatavai tējas sēnei?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      25 Janvāris, 2021 2:45 pm

      Grūti izskaidrot 🙂 Varbūt ir sanācis garšot ”Dzīvības Dzēriens” tējas sēni, kas nopērkama Rimi? Tā ir jāgaršo tējas sēnei pēc tās dubultās fermentācijas.

      Atbildēt
  3. Eva saka:
    31 Janvāris, 2021 11:32 pm

    Smaržo un garšo kā šampis 🙂

    Atbildēt
  4. Madara saka:
    17 Marts, 2021 11:49 pm

    Sveiki. Apskatīju savu tējas sēni. Rīt 6.diena un virspusē ir parādījies pelējums kurā tagad peld mans skūbijs. Cik sapratu viss ir lejams ārā un skūbijs arī pagalam?
    Ko es darīju nepareizi? Varbūt ne elpoja pietiekami?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      18 Marts, 2021 1:44 pm

      Sveika, Madara! Pelējums var liecināt par kādas baktērijas klātbūtni – varbūt kaut kas tur iekļuva nevēlams? Man pašai ne reizi nav tā gadījies. Bet noteikti iesaku visu liet ārā un sākt ar jaunu skūbiju.

      Atbildēt
  5. Oskars saka:
    11 maijs, 2021 4:27 pm

    Sveiki! Esmu dzirdējis ka pa virsu peldošais skūbijs pirms tiek izmantots jaunai fermentācijai ir jānomazgā vai pat jāmērcē 1 dienu ūdenī, jo veidojas kkādi raugi – vai ir kādi komentāri par šo?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      12 maijs, 2021 10:06 am

      Sveiks, Oskar!
      Daļā avotu bija šis ieteikums, daļā bija teikts, lai tā nedara, jo tas var traucēt fermentācijas procesam. Es pati skūbiju nemazgāju ne reizi un viss bija kārtībā. Varbūt, ja kaut kas neizdodas, tad var mēģināt mazgāt!

      Atbildēt
  6. Anna saka:
    19 maijs, 2021 9:20 pm

    Sveiki,

    tikko saņēmu skūbiju, bet uzlējumu grasos taisīt rīt, vai ir konkrēta temperatūra vai vide kurā uzglabāt skūbiju,pirms liek to iekšā uzlējumā?

    Atbildēt
  7. Mis saka:
    25 maijs, 2021 10:57 am

    Sveiki. Kāpēc nenotiek otrā fermentācija pēc tam, kad es gatavo tējas dzērienu esmu iepildījusi pudelēs un pievienojusi garšiņu?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      25 maijs, 2021 1:34 pm

      Vai cukurs vēl tika pievienots un pudeles turētas siltumā pāris dienas? Vai pirmā fermentācija notika veiksmīgi?

      Atbildēt
  8. Miss saka:
    25 maijs, 2021 5:38 pm

    Papildus gatavajām dzērienam, iepildot to pudelēs, pievienoju augļu sīrupus, kas šķiet pietiekoši saldi. Pudeles tika turētas istabas temperatūrā. Pirmā fermentācija šķiet, ka bija ļoti veiksmīga. Pēc nedēļas uzauga smuks skūbijs un tējas dzēriens izveidojās skābens, garša un izskatās bija tāds, kā visos aprakstos internetā.

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      27 maijs, 2021 2:49 pm

      Vienīgais, ko varu iedomāties, pēc informācijas, ka varbūt būtu bijis nepieciešams papildus cukurs!

      Atbildēt
  9. Anna saka:
    28 maijs, 2021 5:45 pm

    Man burkā uz 4 dienu parādījās pelējums, kas būtu jādara? Vai tā tam vajadzētu būt?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      2 jūnijs, 2021 4:28 pm

      Pelējumam nevajadzētu būt. Man pašai tā nav gadījies, iespējams, ka uz sēnes ir nonākuši kādi putekļi vai vielas, kas ir izraisījušas pelēšanu.

      Atbildēt
  10. eva saka:
    12 Augustss, 2021 10:22 am

    Sveiki! Vai otrajai fermentācijai var pievienot arī ievārījumus vai svaigus garšaugus (rozmarīnu, baziliku, piparmētru)???

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      12 Augustss, 2021 10:27 am

      Sveika, pati neesmu mēģinājusi fermentēt ar garšaugiem vai ievārījumu, bet nevaru iedomāties iemeslu, kādēļ nevarētu sanākt! 🙂 priecāšos, ja padalīsies ar rezultātiem.

      Atbildēt
  11. Evija saka:
    27 Janvāris, 2022 11:29 pm

    Sveiki, Visiem Kombučas mīlētājiem! Kopš esmu attiecības ar tējas sēni, visādi ir gājis, bet ar mazu informācijas apkopošanu, bailes pazūd! Šeit komentāros daudz pamanīju, ka uzradies pelējums…bet visbiežāk gadījumos, tas nemaz nav pelejums( līdzīgs gan ) , bet gan super ražena sēnes darbība un plus vēl, ja nākas ieraudzīt brungano rauga maliņu, tad bailes atnāk uzreiz, bet tas viss ir ļoti labi:) mazie burbulīši un skābenā smarža ir rādītājs, ka būs labais❤iesaku paskatīties veselīgas tējas sēnes foto internetā…un tur ir viss labi parādīts❤ es esmu kaifā ( visa ģimene, arī bērni) no atdzesetas kombučas, kā sidrinš…mmmmm❤

    Atbildēt
  12. oz saka:
    21 Februāris, 2022 12:42 pm

    Varbūt kāds ieteikums kā vislabāk būtu nosūtīt skubīti pa pastu starpkontinentāli, vai maz iespējams, lai šis nenomirst..?

    Atbildēt
  13. Sarmīte saka:
    26 Februāris, 2022 10:49 am

    Sveiki!Vai tējas pagatavošanai varētu izmantot piparmētru tēju?Šoziem tik daudz palicis krājumos,ka žēl ārā mest.

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      17 Marts, 2022 9:13 am

      Sveika, google saka, ka nevarot, jo piparmētru un zāļu tējas nespējot nodrošināt atbilstošu vidi, lai notiktu fermentācijas process. Varbūt var pamēģināt apvienot zaļo+piparmētru tēju!

      Atbildēt
  14. Liene saka:
    13 Aprīlis, 2022 11:26 am

    Es gatavoju tikai no zāļu tējām,ko pati savācu.
    Vislabāk man garšo no vigriezēm,

    Atbildēt
  15. Dace saka:
    25 Aprīlis, 2022 12:02 pm

    Sveiki, meģināju taisīt savu skūbiju no 0, bet nu jau ir 3ned un tikai parādijusies plāna caurspīdīga kārtiņa, kādēļ mans skūbijs neaug? Turēju tumsā, neaiztiku.

    Atbildēt
  16. Guntis saka:
    17 jūnijs, 2022 1:24 pm

    Lai process norisinātos, bez skābekļa (nedrīkst turēt slēgtā traukā) ir nepieciešama arī gaisma. Gaisma, bet ne tieši saules stari. Augšanu veicinās arī siltums, +/_ 20*C. Lai izdodas!

    Atbildēt
  17. Liga saka:
    14 Augustss, 2022 3:38 pm

    Sveiki! Vai ir mēģināts taisīt ar piparmētras tēju? Man tāda sajūta, ka tas apstādina sēnes darbību un fermentācijas procesus, bet varbūt es kļūdos? Ir pieredze at šo?

    Atbildēt
  18. Jānis S. saka:
    24 Februāris, 2023 4:11 pm

    Paldies par rakstu, Ilva! Nupat, dažas dienas atpakaļ, tiku arī pie savas sēnes un nu šis raksts lieti noder. Lai prieks un izdošanās it visā!

    Atbildēt
  19. Inese saka:
    16 Marts, 2023 11:04 am

    Sveiki. Sakiet, ko darīt ar kombuču, kas pārgatavojusies, t.i.garšo pēc etiķa?

    Atbildēt
    • Ilva Bekmane saka:
      19 maijs, 2023 8:35 am

      Esmu dzirdējusi, ka var skalot matus 🙂 Zinu, ka ar ābolu etiķi var skalot matus, jo tas neitralizē pH līmeni un padara tos spīdīgākus

      Atbildēt

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: bioloģiski, fermentācija, kombucha, pamācība, recepte, skūbijs, tējas sēne, veselīgi

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}