• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi 16 Decembris, 2019

Kas ir ghī sviests un kā to pagatavot?

« 5 kļūdas, kuras mēs pieļaujam, lietojot kosmētiku  ||  Jēgpilnas dāvanas 1. daļa »

‘‘Ghī”, ”gī”, piena zelts, dzidrinātais vai kausētais sviests – to sauc dažādi. Gī sviestu var nopirkt gan veikalā, gan arī gatavot pats. To gatavo no parasta sviesta, ilgstoši karsējot un atdalot olbaltumvielas un iegūstot tīrus piena taukus. Bieži vien tiem, kuriem ir problēmas ar laktozi – ar gī sviestu problēmu nav, bet tas gan ir uz katra paša atbildību.

Šim produktam ir aptuveni 6000 gadu sena vēsture. Tas austrumos tiek izmantots gan praktisku apsvērumu dēļ, gan arī kā Ājurvēdas zāles. Praktisko apsvērumu dēļ – to pagatavot ir lēti un šādu dzidrinātu sviestu var uzglabāt ilgāk nekā parastu sviestu – pat gadus.

Mūsdienu zinātniskajos pētījumos pierādīts, ka gī sviests veicina gremošanu un palīdz dziedēt kuņģa gļotādu. No Ājurvēdas viedokļa – gī sviests atjauno došu līdzsvaru (blogā par to esmu rakstījusi šeit). Gī sviests palīdz organismā labāk uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem A, E un D. Gī ir bagāts arī ar sviestskābi, kas palīdz uzlabot gremošanas trakta veselību.


Kā pagatavot gī sviestu?

Esmu izmantojusi divas metodes – viena metode ir gī sviesta pagatavošana cepeškrāsnī un otra – katliņā. Šeit pieminēšu abas metodes. Sviestu mēdzu pirkt gan lielveikalā paciņās, gan arī tirgū uz svara. Svarīgi, lai tas būtu pilnpiena un nesālīts.

Kas nepieciešams?

Pilnpiena sviests, nesālīts (es parasti vienā reizē izmantoju 400 g sviesta)

1. metode – pagatavošana uz plīts, katliņā

  1. Sviestu liek katliņā un kausē uz vidējas uguns. Kad sviests sāk burbuļot, samazina uguni līdz minimumam un turpina karsēt. Ik pa laikam ar karoti nosmeļ putas, kas veidojas katliņa virspusē.
  2. Pēc aptuveni 15-20 minūtēm var redzēt, kad katliņa apakšā un virspusē ir atdalījušies baltie (piena olbaltuma) nosēdumi un pa vidu ir zeltaina sviesta masa.
  3. Kad šī zeltainā masa ir pilnībā atdalījusies, pārstāj sviestu karsēt un ļauj masai atdzist ~10 minūtes.
  4. Caur trīs līdz četrās kārtās salocītu marli, lej sviestu uzglabāšanas traukā.

2. metode – pagatavošana cepeškrāsnī

  1. Uzkarsē cepeškrāsni 60-120C. Ievieto tajā karstuma izturīgu trauku, kurā ir ievietots sviests. Tas var būt arī katliņš, kuru drīkst ievietot cepeškrāsnī.
  2. Atstāj trauku cepeškrāsnī uz 45-60 minūtēm. Pēc šī laika zeltainā sviesta masa būs virspusē un baltais olbaltums būs katliņa apakšā.
  3. Kad gatavs – var uzmanīgi noliet šo zeltaino masu uzglabāšanas traukā vai arī drošības pēc to izdarīt caur marli.

Piezīmes

*Jo lielāks būs sviesta daudzums, jo tas var būt ilgāk jākarsē. Jo labākas kvalitātes sviestu izmantosi, jo mazāk būs atkritumu.

*Ja seko dabas un mēness ritmiem, tad gī sviestu ieteicams vārīt pilnmēnesī, tad ir vismazāk sviesta atkritumu.

*Gī sviestu ieteicams uzglabāt istabas temperatūrā, tumšā vietā, bet to var arī uzglabāt ledusskapī.


Kā lietot gī sviestu?

*Izmantot cepšanai augstās temperatūrās, jo gī sviestiņš nepiedeg. Tam ir augstāks dūmošanas punkts nekā kokosriekstu eļļai.

*Smērēt uz maizes, sausiņiem un galetēm – parastā sviesta vietā.

*Var pievienot dažādos saldumos kā citu taukvielu alternatīvu.

*Var arī smērēt uz ādas vai matiem, lai tos pabarotu.

Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine

« 5 kļūdas, kuras mēs pieļaujam, lietojot kosmētiku  ||  Jēgpilnas dāvanas 1. daļa »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: cepšanai, dzidrinātais sviests, ghī sviests, gī, kā pagatavo, recepte, taukvielas, veģetāri, veselīgi

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • Kas ir ghī sviests un kā to pagatav...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}