Ir skaidrs, ka Latvijas platuma grādos nav atceļojuši visi iespējamie produkti ar bioloģisko sertifikātu. Tomēr, ja nav pieejas bioloģiskam greipfrūtam, tad tas nenozīmē, ka labāk ir neēst greipfrūtus nemaz. Par to arī šis raksts. Vēlos pastāstīt par produktiem, kurus var arī izvēlēties ne-bio un kurus gan vajadzētu savā labā izvēlēties bio. Galvenokārt noteicošais faktos ir audzēšanas metode un veids kā tie absorbē pesticīdus.
Netīrais ducis
Katru gadu The Environmental Working Group (EWG) sastāda divus sarakstus: Netīrais ducis un Tīrie piecpadsmit. Netīrais ducis 2015 – produkti, kurus to augstā pesticīdu līmeņa dēļ labāk būtu iegādāties bioloģiskus.
Āboli

Persiki

Nektarīni

Zemenes

Vīnogas

Selerija

Spināti

Saldie pipari

Gurķi

Ķiršu tomātiņi

Zaļie zirnīši – ievestie

Kartupeļi

Šis saraksts būtu papildināms arī ar asajiem pipariem un lapu kāpostu (kale). Šie divi produkti gan neatbilst netīrā duča kritērijiem, tomēr tie var saturēt toksiskos pesticīdus.


Papildus netīrajam ducim
Piena produkti
ASV atsevišķās fermās ir konstatēts, ka tur esošās gotiņas tiek barotas ar augšanas hormoniem un antibiotikām. Antibiotiku daļiņas var nonākt arī govs pienā. To visu papildina arī tas, ka gotiņu pārtika bieži vien ir pilna ar pesticīdiem un GMO. Tas viss galu galā ietekmē pašu piena kvalitāti.
Soja
Veģetārie produkti – tofu, tempeh, miso tiek gatavoti no sojas. Tās ir sātīgas alternatīvas gaļai. Tomēr ASV 90% sojas ir GMO un tā tiek apsmidzināta ar pesticīdiem. Droši varam būt tikai par bioloģisko soju. Izvēlos un iesaku – Rapunzel bioloģisko soju, Arche Shoyu, Arche Tamari un Yakso tempeh.
Kafija
Šķiet, ka netiek pievērsta pietiekoša uzmanība tam, ka pesticīdi var būt atrodami kafijā – un ievērojami. Kafija pie mums atceļo no visdažādākajām pasaules valstīm. Un šajās visdažādākajās valstīs ir visdažādākais tiesiskais regulējums, kas var arī īpaši neierobežot pesticīdu lieošanu. Ir vērts iegādāties kvalitatīvu bioloģisko kafiju un pagatavot to mājās – turklāt tas būs daudz izdevīgāk par ikdienišķo take-away kafijas krūzīti. Iesaku – Clipper un Simon Levelt.
Tomēr ir arī pārtikas produkti, kurus varam pirkt arī ne- bio
Kā piemērs – Tīrais piecpadsmit 2015. Šis saraksts katru gadu tiek apkopots vienlaikus ar Netīro duci. Šajos 15 produktos tiek atrasts vismazākais apjoms pesticīdu atliekvielu.
Avokado

Saldā kukurūza (protams, izņemot GMO)

Ananāsi

Kāposti

Saldie zirņi (saldēti)

Sīpoli

Sparģeļi

Mango

Papaija

Kivi

Baklažāni

Greipfrūts

Melone Kantalupe

Puķkāposts

Saldais kartupelis

Jāņem vērā, ka ēdot bioloģiski, mēs ne vien atbalstam savu veselību, bet arī visu, kas ir mums apkārt! Izvēloties bio – mēs izrādām mīlestību pasaulei un dzīvībai.
Avots: http://www.ewg.org/foodnews/

Tavas pārdomas par rakstu