Vairākos bloga rakstos esmu Jums jau stāstījusi par savu pieredzi ar uzturu, kas balstīts uz Ajūrvēdas principiem. Bet atskārtu, ka neesmu vēl padalījusies ar principiem, kurus vienmēr paturu prātā, kad kombinēju maltīti. Un to esmu pārbaudījusi ”uz sava vēdera”, ka šīs produktu kombināciju vadlīnijas patiešām strādā!
Ajūrvēda uzskata, ka ikviens apēstais produkts ietekmē gremošanas uguni (Agni). Un to labi arī var sajust, jo katram produktam piemīt dažādas garšas un īpašības – salds, sāļš, rūgts, skābs, sildošs, atvēsinošs, sauss, mitrs, eļļains. Kad produkti tiek kombinēti kopā, gremošanas uguns (Agni) var tikt vai nu spēcināta vai samazināta. Kā arī ikviens no mums sajūt kā mainās fiziskā sajūta atkarībā no tā vai apēdam vieglus salātus vai arī apēdam siltu un sazemējošu kartupeļu ēdienu. Neapdomīgi ēšanas paradumi var radīt papildus nogurumu, nelabumu, dedzināšanu un dažādas gremošanas problēmas.
Manā pieredzē pareizi sakombinēts ēdiens var mainīt arī emocionālo labsajūtu, piemēram, dienās, kad jūtos apātiska un nogurusi, tad nereti tam palīdz vairāk vieglu un svaigu produktu. Savukārt dienās, kad esmu sanervozējusies, tad derīgi ir sazemējoši produkti, piemēram sakņaugi, silts ēdiens un labās taukvielas.
Ājūrvēda sīkāk izdala dažādus padomus, kā būtu ieteicams ēst katrai doshai jeb ķermeņa tipam, kā arī dažādas pamata vadlīnijas pēc kurām var vadīties ikviens, lai uzlabotu gremošanas veselību.
Kas jāņem vērā?
- Dažiem no mums jau kopš dzimšanas ir stipra gremošanas uguns, kas spēj tikt galā ar visdažādākajām ēdiena kombinācijām. Tomēr tas dzīves laikā var mainīties.
- Jāņem vērā arī kombinēto produktu proporcijas. Nav ieteicama sviesta un medus kombinācija 1:1 (kas pēc Ajūrvēdas skaitās kā toksiska kombinācija), savukārt 2:1 proporcija ir labvēlīga.
- Bieži vien Ajūrvēdas virtuvē tiek izmantotas daudz un dažādas garšvielas, lai ēdienu izbalansētu, piemēram, pievienojot vēsinošo koriandru pie asiem ēdieniem vai arī asas garšvielas pie nomierinošajiem sakņaugiem.
- Gadu gaitā ķermenis var būt pieradis pie dažādām ēdiena kombinācijām, piemēram – ēdot jogurtu ar augļiem, bet tas nenozīmē, ka šis paradums ķermenim ir patīkams.
- Nereti vienā katlā vārīti dārzeņi kopā ar garšvielām var būt daudz vieglāk sagremojami nekā dārzeņi, kas pagatavoti atsevišķi un tikai pie pasniegšanas apvienoti kopā. Var teikt, ka vienā katlā tie labāk sadraudzējas un pārņem viens otra īpašības.
- Neieteicamo produktu kombinācijas nenozīmē to, ka šīs kombinācijas nekad vairs nav pieļaujamas, tā drīzāk ir rekomendācija, lai uzlabotu gremošanas veselību.
- Ajūrvēda iesaka dzert siltu ūdeni nevis aukstu, jo silts ūdens stimulē gremošanu, savukārt auksts samazina gremošanas uguni.
- Būtiska ir pienācīga ēdiena sakošļāšana, kā rezultātā izdalās gremošanas fermenti un ēdiens sajaucas ar siekalām.
- Ajūrvēda uzskata, ka 1/3 daļa vēdera ir jāaizpilda ar ūdeni, 1/3 daļa ar šķidrumu un 1/3 daļai ir jāpaliek tukšai.
- Visām kombinācijām ir alternatīvas! Piemēram piena produkti bieži vien ir nesaderīgi ar citiem produktiem, bet tiem lieliska alternatīva ir augu valsts pieni, jogurti un augu valsts krējumi, kurus varam pagatavot paši!
Vispārīgas produktu kombināciju vadlīnijas
- Nav ieteicams miksēt aukstus ēdienu/dzērienus kopā ar karstiem ēdieniem/dzērieniem
- Cieti saturošus produktus (kartupeļus, graudaugus, pākšaugus) nebūtu vēlams kombinēt ar augļiem, piena produktiem un olām. Sakombinējot cieti ar fruktozi, gremošana var palikt pavisam gausa. Piemēram, latvietim tuvā kartupeļu kombinācija ar krējumu nav tā labākā, tāpat kā vēršacis ar ceptiem kartupeļiem ir izaicinājums gremošanai.
- Pupiņas nemiksēt ar sieru, olām, zivīm, pienu, gaļu un jogurtu. Pupiņu salātu mīļotājiem ieteiktu pamēģināt šos salātus pagatavot kopā ar vegānisko majonēzi vai riekstu krējumu!
- Olas nemiksēr ar augļiem ( īpaši ar melonēm), pupiņām, sieru, zivīm, kičari, PIENU, gaļu un jogurtu. Laba ziņa ir tāda, ka pankūkas var uzcept arī bez olām!
- Augļus nemiksēt ar – NEKO, tos būtu jāēd vienus pašus. Izņēmums ir sautēti augļu, kuriem var pievienot dateles un pienu. Augļi būtībā pārstrādājas ļoti ātri 15-20 minūšu laikā. Tas nozīmē, ka, ja vispirms saēdies smagu maltīti un pa virsu augļus – ir iespējamība, ka vēders uz to nereaģēs ar pateicību. Būtu jānogaida vismaz 1-2 stundas starp šiem ēdieniem vai arī maltītes sākumā jau jāapēd auglis kā pirmais dienā.
- Melones un arbūzus nemiksēt ar – NEKO, melones ir visbūtiskākais auglis, ko ēst vienu pašu, jo tās ļoti ātri pārstrādājas vēderā.
- Medu var miksēt ar sviestu tikai 1:2 vai 1:3 proporcijā, bet ne 1:1. Medu nekarsēt, jo tad tas zaudē savas labās īpašības.
- Karstos dzērienus nemiksēt ar mango, sieru, zivīm, gaļu, cieti un jogurtu. Tas nozīmē to, ka karstu tēju nevajadzētu dzert uzreiz pēc šo produktu ēšanas.
- Citronus nemiksēt ar gurķiem, pienu, tomātiem un jogurtu.
- Pienu un piena izstrādājumus nemiksēt ar banāniem, ķiršiem, melonēm un skābiem augļiem, raugu saturošu maizi, zivi, kičari, gaļu un jogurtu. Nav arī ieteicams dzert aukstu pienu. Piena sagremošanu var veicināt šādas garšvielas kā: ingvers, kanēlis, kardamons un kurkuma.
- Jogurtu nemiksēt ar augļiem, sieru, olām, zivīm, karstiem dzērieniem, gaļu, pienu un nakteņiem.
- Nakteņus (kartupeļus, tomātus) nemiksēt ar gurķiem, piena produktiem. Tātad, populārā gurķu un tomātu kombinācija nav vēlama.
- Redīsus nemiksēt ar banāniem, rozīnēm un pienu (tostarp krējumu). Tas arī attiecas uz šo produktu ēšanu ar minimālu atskaiti, jo ir saprotams, ka banāns netiks maisīts salātos kopā ar redīsiem.
Ja interesējies vairāk par Ajūrvēdu un gremošanas veselību, blogā lasi:
Kā es uzveicu gremošanas problēmas
Viss, kas tev jāzina par garšvielām
Detox: Ajūrvēdiskā attīrīšanās ar kičari. Konsultē ārste Guna Vilka
Mana kičari detox dienasgrāmata un rezultāti
Detox: kičari recepte un nedēļas iepirkumu saraksts
Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine
Tavas pārdomas par rakstu