• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi 11 Aprīlis, 2018

Kā fermentēt dārzeņus?

« Kurus dārzeņus var ēst arī ne-bioloģiski audzētus?  ||  Par menstruālo piltuvi un mana pieredze »

Šobrīd nodarbojos ar projektu – atgriezt labās baktērijas savā gremošanas traktā un aizsūtīt prom sliktās. Iztēlojos, ka tas ir gluži kā izīrēt savu māju īrniekiem, kuri to nekopj, noposta un vispār arī nemaksā par īri (sliktās baktērijas). Bet mūsu pašu rokās ir izvēlēties īrniekus, kuri māju kops, remontēs, būvēs stipras sienas un maksās ar uzviju (labās baktērijas). Mazliet komisks salīdzinājums, bet tieši tas noraksturo, kādēļ mums būtu jālieto uzturā raudzēti, fermentēti un skābēti produkti – lai savā ķermenī savairotu labos ”īrniekus jeb iedzīvotājus”, kas to saremontēs, uzkops un aizsargās no nelāgajiem iebrucējiem. Šie ”labie iedzīvotāji” arī palīdzēs sakārtot gremošanu, stiprinās veselību un iespējams, ka palīdzēs atvadīties no mokošām alerģijām.


Veikalos vai tirgū noteikti esat pamanījuši, ka tiek tirgoti skābēti, konservēti dārzeņi un to sula. Tomēr es uz šiem produktiem skatos diezgan neuzticīgi, jo to sastāvā visticamāk ir arī cukurs, galda sāls un kādi konservanti, kuri tikai ”salaidīs dēlī” visus labos fermentus.
Tādēļ izvēlos tos gatavot mājās, jo tas ir lēti, kvalitatīvi, vienkārši un veselīgi. Jāatzīst, ka līdz mirklim, kad beidzot pamēģināju dārzeņu fermentēšanu pati, pagāja ilgs laiks, jo man prātā bija nezināma cēloņa aizspriedumi, ka tas ir grūti un laikietilpīgi. Muļķības! Viss ir pavisam vienkārši un turklāt – garšīgi. Recepte zemāk.

Par fermentēšanas iedvesmu un ideju paldies saku GAPS uztura trenerei Silvijai Ābelei, par ko vairāk arī vari izlasīt viņas blogā www.curantur.lv. Tur arī vairāk informācijas par to kā uzlabot savu gremošanas veselību un dzīves kvalitāti kopumā.


Kas nepieciešams?

  • Burka (lielums pēc izvēles, es izmantoju 1,5l un 1l burkas)
  • Iecienītākie bioloģiskie dārzeņi
    • 1,5 l burkā liku 1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 2 vidējus burkānus un 2-3 saujas sarīvēta sarkanā kāposta
    • 1l burkā liku 2 ķiploka daiviņas un kādas 6-7 saujas sarkanā kāposta
  • Labas kvalitātes sāls, piemēram Rapunzel Atlantik jūras sāls vai Comptoirs Himalaju rozā sāls
  • Filtrēts, tīrs ūdens

Kas jādara?

  1.  Sagrieztos dārzeņus kārto burkās. Es izvēlējos augšup uzskaitītos dārzeņus, bet var izmantot jebkādus (piemēram – brokoļus, puķkāpostus, puravus, seleriju u.c.)
  2. Ar mazākas burciņas (kas ērti ieiet lielajā burkā) vai koka karotes palīdzību kārtīgi pieblietē dārzeņus.
  3. Pāri pārber labas kvalitātes sāli. Uz 1l burku liku 1 tējkaroti, savukārt uz 1,5l burku liku 1,5 tējkarotes.
  4. Pārlej tīru un filtrētu ūdeni, lai visi dārzeņi būtu nosegti (tas ir svarīgi, jo šādi veidojas anaeirobā vide, kurā dārzeņi fermentēsies nevis pelēs)
  5. Nosedz burkas augšpusi. Es izmantoju mazāka izmēra burciņu. (Skati bildē).
  6. Liek dārzeņus fermentēties siltā virtuves stūrī uz vismaz 4 dienām. Bet var fermentēt arī 2 nedēļas.
  7. Ja vēlas apstādināt fermentēšanu – liek tos ledusskapī.

 

« Kurus dārzeņus var ēst arī ne-bioloģiski audzētus?  ||  Par menstruālo piltuvi un mana pieredze »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Nesenie komentāri

  1. Atbalsojums: 13 ieteikumi dabīgai imunitātes spēcināšanai un higiēnai vīrusu laika - BioBlogs.lv

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: bioblogs, biotēka, dārzeņi, fermentēšana, labās baktērijas, probiotikas, recepte, veselīga

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • Kas ir ghī sviests un kā to pagatav...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}