• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi, Stāsti 14 jūnijs, 2017

Saldā patiesība par kakao un šokolādi

« Maldinošā drošības sajūta – saules aizsargkrēmi  ||  Sojas šašliks »

Zinātnieki patiešām atzīst: Šokolāde ir veselīga! 2010. gadā nāca klajā pētījums, kurā atklāja, ka cilvēki, kuri katru dienu apēda 45 gramus (aptuveni ½ no šokolādes tāfelītes) augstas kvalitātes šokolādes, uzlaboja holesterīna līmeni! Pētījumā tika ēsta 85% tumšā šokolāde, kas uzlaboja labā holesterīna (HDL) līmeni, tajā pašā laikā neveicinot insulīna līmeņa svārstības, ķermeņa iekaisumu un svara pieaugumu. (Paaugstinot labā holesterīna līmeni, tiek samazināts sirds slimību risks).

Kas vēl labs šokolādē? Ko nozīmē kakao ar samazinātu tauku saturu? Raw šokolāde? Kas labāks – sarkanvīns vai šokolāde? Un vēl uz dažādiem jautājumiem meklēju atbildes turpmāk rakstā!

Kas vēl labs šokolādē?

Šokolādē esošais kakao satur dažnedažādas bio-aktīvas vielas, kas ir ārkārtīgi vērtīgas ķemenim!

Katehīni pasargā sirdi. Katehīni pieder flavonoīdiem – bioloģisko pigmentu grupai. Tiem piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības (jaudīgākas nekā Vitamīnam C un E). Tādēļ katehīni veiksmīgi noķer brīvos radikāļus un aizsargā asinsvadus un noregulē asinsspiedienu, kā arī stimulē imunsistēmu. Šie paši katehīni ir sastopami arī zaļajā tējā un sarkanvīnā.

Feniletilamīns rada svētlaimi un uzlabo garastāvokli.

Vitamīns E ir antioksidants, kopā ar katehīniem aizsargā ķermeņa šūnas no brīvajiem radikāļiem.

Edorfīni rada mūs laimīgus. Šie hormoni izdalās, ēdot šokolādi! Endorfīni stimulē dabīgos opiātus ķemenī, kā rezultātā jūtam visaptverošu mieru un pozitīvu noskaņojumu.

Tanīni aizsargā pret zobu bojāšanos.

Cukurs šokolādē

Jo augstāks kakao sastāvs šokolādē, jo mazāk cukura tiek izmantots! Augstākās kvalitātes šokolādes ražotāji izmanto šādus saldinātājus – kokosriekstu ziedu nektāru, kokosriekstu cukuru un nerafinētu niedru cukuru, kuri atzīstami par veselīgākiem, jo tie mazāk ietekmē cukura līmeni un ir saglabājuši sevī vērtīgās minerālvielas.

92% šokolāde satur tikai 8% cukura.

Bet 99% tikai 1% cukura.

100% šokolāde – 0% cukura.

Pētījumi par antioksidantu akvititāti

Bioloģiskās šokolādes ražotājs Vivani, Vācijā veiktā pētījumā ir atklājis, ka 1 gabaliņš Vivani tumšās šokolādes ar dzērvenēm, satur tikpat daudz antioksidantu, kā 1 glāze sarkanvīna!

Raw kakao un šokolāde

Raw šokolāde nozīmē to, ka kakao pupiņas, pēc to dabīgās izkaltēšanas netiek grauzdētas un karsētas augstāk par 42 grādu temperatūru. Kakao pupiņu masai tiek pievienots aukstā spieduma kakao sviests un kāds saldinātājs. Raw šokolāde pēc garšas ir rūgtāka un specifiskāka, jo netiek izmantotas rūgtumu neitralizējošās metodes. Kā arī jāatzīst, ka augstas kvalitātes šokolāde, kas nav raw, neatkarīgi no karsēšanas procesa, satur augstāk rakstā minētās bioloģiski aktīvās vielas!

Kakao ar zemu tauku saturu

Bieži vien pamanu cilvēku neizpratni, izlasot uz kakao iepakojuma “pazemināts tauku saturs”. Patiesībā tādi ir visi(!) kakao pulveri – jo, lai iegūtu kakao pulveri, no kakao pastas tiek atdalīts kakao sviests! Ja netiek atdalīts kakao sviests – kakao pulveris nekļūst irdens!

Lecitīni šokolādē

Šokolāde nereti satur lecitīnu – piemēram sojas, kas kalpo, lai veidotu šokolādes masu. Par šo būtu jāuztraucas, ja šokolāde ir zemas kvalitātes, jo tai pievienotā lecitīna avots var būt ģenētiski modificēts!

Pārsvarā  bioloģiskās šokolādes ražotāji nepievieno lecitīnus, jo ir atklājuši īpašas tehnoloģijas, kas kakao samaļ tik smalki, ka tas veido viendabīgu masu bez palīglīdzekļiem!

Mana iecienītākā šokolāde

Mans TOP 1 šokolādes zīmols ir Vivani! Tam seko Alce Nero Godīgās Tirdzniecības šokolāde, vegāniskās šokolādes zīmols iChoc un Lidnl. Šie šokolādes ražotāji piedāvā līdz pat 100% kakao satura šokolādei!

Avoti:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2010.03108.x/abstract

http://www.webmd.com/cholesterol-management/guide/understanding-numbers#1

http://www.vivani-chocolate.de/Gesundheit_e.html

Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv

 

« Maldinošā drošības sajūta – saules aizsargkrēmi  ||  Sojas šašliks »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Nesenie komentāri

  1. Atbalsojums: Iedvesmojoši un dabīgi atradumi: aprīlis - BioBlogs.lv
  2. Atbalsojums: Kā uzdāvināt mazliet laimes? - BioBlogs.lv

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: 99% šokolāde, bioblogs, bioloģiska, biotēka, cacao, chocolate, cocoa, dabīgā, kakao, kakao pasta, kakao sviest, natural, organic, powder, šokolāde

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}