• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi 17 jūlijs, 2019

Ksilīts jeb bērzu cukurs – Kas tas ir? Kā to lietot?

« Mēneša dabīgie atradumi un favorīti: jūnijs  ||  Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veidi kā to izmantot »

Bērzu cukurs, saukts arī par ksilītu vai ksilitolu, iespējams, ir viena no veselīgākajām baltā cukura alternatīvām. To sauc arī par bērzu cukuru, jo tika atklāts bērzu mizas šķiedrās. Ksilīts dabīgi ir sastopas arī dažādos augļos, ogās un dārzeņos. Ksilīta saldums ir 1:1 tāds pats kā parastajam cukuram, tādēļ arī lietošanas proporcija ir tāda pati (ja receptē ir nepieciešams pievienot 3 ēdamk. Parastā cukura, tad receptē to var aizvietot arī ar 3 ēdamk. ksilīta).

Starp cukura alternatīvām ietilpst arī jau daudziem zināmā stēvija, tomēr tās rūgtenā pēcgarša ne visiem ir ”pa garšas kārpiņai”. Tādā gadījumā, ja stēvijas garša nav pa ceļam – bērzu cukurs ir lieliska opcija, ko izmēģināt. Vairāk blogā esmu rakstījusi par cukura alternatīvām arī šeit.

Skaitļos

  • Ksilīs satur par 40% mazāk kaloriju nekā cukurs.
  • Aptuveni 30% ksilīta absorbē aknas un pārējā daļa tiek sadalīta zarnu traktā.
  • Ksilīta glikēmiskais indekss (GI) ir 8, savukārt baltā cukura GI ir 100.

Kādēļ lietot ksilītu?

  • Tā ir veselīgāka baltā cukura alternatīva – tā nerada insulīna līmeņa lēcienus un satur mazāk kaloriju.
  • Ksilīts nesatur fruktozi.
  • To var lietot diabēta slimnieki un cilvēki, kuri vēlas samazināt tieksmi pēc saldumiem.
  • Ksilīts ir drošs zobu veselībai, jo tam piemīt baktericīdas īpašības, kas novērš kariesa veidošanos. Daudzi zobārsti iesaka ksilītu saturošas košļenes tieši šī iemesla dēļ.
  • Ksilīts var samazināt ausu un sēnīšu infekcijas. Baktērijas, kas dzīvo mutēs var izraisīt ausu infekcijas. Izrādās, ka ksilīts ”badina” dažas no šīm baktērijām. Ksilītam arī ir saistība ar Candida albicans sēnītes profilaksi. Tas gan nenozīmē, ka ksilīts uzveiks sēnīti, bet tas nozīmē to, ka tas var apturēt tās progresu – jo, kā zināms, turpretī baltais cukurs veicina sēnītes attīstību.
  • Tas ir dabīgs! Iegūts no bērza mizas un dabīgi veidojas arī citos dažādos augos, dārzeņos un augļos.

Iedejas kā izmantot ksilītu?

  • Saldināt dzērienus (kafiju, tēju, smūtijus).
  • Saldināt konditorejas izstrādājumus – cepumus, biskvītus, saldās maizes (bezrauga mīklās, jo raugs nespēj metabolizēt ksilītu).
  • Pagatavot granolu, musli.
  • Pievienot desertu krēmiem, arī saldējumiem.
  • Pagatavot veselīgus ievārījumus.

Mana pieredze

Par ksilītu pirmo reizi padziļinātāk uzzināju, kad piekopu Bulletproof diētu, kas bija vērsta uz cukura līmeņa sabalansēšanu, samazinot ogļhidrātu patēriņu un vairāk ēdot labos taukus un dārzeņus. Šī diēta arī izslēdz balto cukuru. Viens no atļautajiem saldinātājiem ir ksilīts, jo tas neizraisa insulīna straujus lēcienus un ļoti minimāli ietekmē cukura līmeņa svārstības. Kā arī, kā jau augšup minēju, ksilīts nebaro baktērijas. Vēl lieliski ir tas, ka ksilīts ir 1:1 cukura saldumam – tātad, tā dozēšana ir ļoti saprotama. Piemēram ar stēviju man nereti gadās misēkļi, to piepilinot nedaudz par daudz, kā rezultātā saldums mēdz būt pārlieku intensīvs.

Pie ksilīta daudzos avotos ir norādīts, ka tas var radīt vēdera uzpūšanos – tādēļ cilvēkiem ar gremošanas problēmām ieteiktu uzmanīgi iekļaut uzturā dažādas cukura alternatīvas – sākot ar nelielu daudzumu un testējot individuālo panesamību. Par manu ceļu un gremošanas problēmām blogā esmu rakstījusi šeit.

Varu apstiprināt, ka ksilīta saldums ir patiesi patīkams un tas iederas visdažādākajās receptēs! Tagad esmu to iecienījusi pievienot smūtijiem un augļu saldējumiem, lai izbalansētu skābās ogas.

Kādu ksilītu pirkt?

Internetā ir pieejamā informācija, ka nereti notiek patērētāju maldināšana saistībā ar ksilīta izcelsmi. Ksilīti, kas tie ražoti Ķīnā, var tikt izgatavoti no ģenētiski modificētas kukurūzas. Savukārt oriģinālais ksilīts tiek iegūts no bērziem. Par tā autentiskumu esmu pārliecināta, ja uz iepakojuma ir bioloģiskais sertifikāts. Uzticams uztura bagātinātāju un alternatīvo saldinātāju zīmols ir RAAB no Biotēkas. Raab ksilīts ir iegūts no Somu bērziem. RAAB ir Vācu zīmols, kura produkti ir vegāniski, bioloģiski un premium kvalitātes.

Uzmanīgi!

Pārlieku liela ksilīta lietošana (virs 30 g uz porciju (tās ir aptuveni 2 ēdamk.) vai vairāk nekā 50 g dienā) var izraisīt laksatīvu efektu. Katram var atšķirties individuāli ksilitola ietekme uz gremošanas traktu. Ieteicams ksilitolu uzturā iekļaut pamazām.

Ksilīts nav drošs suņiem. Suņu organisms jauc ksilitolu ar glikozi un izstrādā lielu insulīna daudzumu un izraisīt hipoglikēmiju. Tādēļ uzmanies un glabā ksilitolu suņiem drošā vietā!

« Mēneša dabīgie atradumi un favorīti: jūnijs  ||  Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veidi kā to izmantot »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: bērzu cukurs, bioblogs, bioloģiski, biotēka, blogs, cukura alternatīva, dabīgi, diabēts, glikēmiskais indekss, informācija, ksilīts, raab vitalfood, saldinātājs, zems GI

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}