« Rīsu ūdens matiem un ādai. Recepte skaistumam || Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS »
Pēdējā laikā esmu aizrāvusies ar kakao un keroba dzērienu pagatavošanu un dzeršanu kafijas vietā. Manā uzmanībā ir nonākusi kakao un keroba labvēlīgā ietekme uz ķermeni, tādēļ vēlējos par to plašāk uzrakstīt arī blogā, lai Tevi iedvesmotu nomaināt ikdienišķo kafijas tasīti pret sildošu kakao vai keroba dzērienu.
Kakao
Kakao jau ir ticis pielietots dažādās Amerikāņu senajās ciltīs jau ilgu laiku pirms tika atklāts, ka no kakao var pagatavot šokolādi.
Kakao ir arī lielisks vērtīgo uzturvielu avots, lai pabarotu mūsu fizisko un enerģētisko ķermeni.
Kakao saknes ir cēlušās no Ziemeļamerikas un centrālamerikas Maiju civilizācijas. Kakao aromāts, kas izplatījās no to kokiem, pievērsa Maiju cilšu uzmanību. Senie Maiji izturējās pret kakao kā pret dievu ēdienu un atvasināja to nosaukumu kā ”Theobroma cacao”, ”Theo” nozīmē ēdiens un ”Broma” – dievs.
Tā kā kakao koki auga labi un dāsni Amerikas klimatā, kakao tika plaši pielietots un laika gaitā atklāta kakao ietekme uz cilvēka ķermeni. Laika gaitā kakao sāka pievienot cukuru un garšvielas, lai neitralizētu kakao rūgtumu.
Bieži vien tiek jaukti kakao veidi. Atšķiras kakao pupiņu grauzdēšanas veidi. Tās var tikt grauzdētas vai nu augstā vai zemā temperatūrā. Visvērtīgākais ir kakao, kurš tiek grauzdēts zemā temperatūrā, tas ir piemērots arī svaigēšanai. Tomēr jāpiemin, ka arī augstā temperatūrā grauzdētais kakao satur daudz antioksidantu.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kakao. Jāpiemin, ka ne vien tas ir kvalitatīva sastāva, bet arī tā iepakojums ir ļoti parocīgi lietojams.
Kakao ceremonija
Maiji un Acteki atklāja to, ka kakao īpaši iedarbojas uz ķermeni (mūsdienās zināms, ka kakao satur anandamīnu un teobromīnu, kas izraisa atslābinošu un laimes pilnu sajūtu). Izmantojot šo atslābinošo iedarbību tika rīkotas kakao ceremonijas. Kakao gan daudzus gadsmitus atpakaļ, gan arī mūsdienās tiek lietots kā augs, kas palīdz izpētīt dvēseles dziļumus.
Kakao ceremonijā dalībnieki sēž aplī, dzer kakao, skaita īpašas lūgšanas, dzied un dejo kopā. Kakao ceremonijas var būt ļoti dažādas, bet to visu mērķis ir sajust vienotību un atklāt sevi.

Kakao ieguvumi veselībai
Palīdz meditācijai
Tā kā kakao piemīt harmonizējoša iedarbība, to var izmantot kā dzērienu pirms meditācijām, lai atslābinātu ķermeni. Tā kā sastāvā ir daudz magnija un anandamīna, dzerot kakao, var iegūt patīkamu un atslābinošu iedarbību.
Vairo radošumu
Tiek uzskatīts, ka kakao var satuvināt mūs ar mūsu radošo pusi, ja ieliekam šajā dzērienā šādu nolūku.
Vairo enerģiju
Vērtīgais kakao pulveris satur bagātīgu uzturvielu spektru un arī nelielu daudzumu kofeīna. Aptuveni par 80% mazāk nekā kafijā, kas nozīmē to, ka kakao sniedz enerģiju, bet ne pārmērīgu kofeīna devu.
Palīdz domāšanai
Pētījumos ir pierādīts, ka bio kakao uzlabo asins piegādi uz smadzenēm, kas nozīmē to, ka kakao var radīt prāta skaidrību un palīdzēt koncentrēties.
Uzlabo asinsriti
Kakao ir bagāts ar flavonoīdiem, kas uzlabo asinsriti.
Kerobs
Kerobs tiek iegūts no pāksteņa ceratonijas koka (ceratonia siliqua). Tā vēsture sniedzas jau vismaz 4 000 gadus, kad tas tika atklāts Grieķijā. Minēts, ka karoba sēkliņas tika dotas dziedātājiem, lai remdētu balss saites un attīrītu kaklu. Kerobs atšķirībā no kakao satur mazāk tauku, bet vairāk dabīgā cukura un šķiedrvielu. Tas nesatur teobromīnu vai kofeīnu, tādēļ kerobs neskaitās stimulējošs. Kerobs ir bagāts ar tanīniem, kuri ir noderīgi gremošanas traktam. Garšas ziņā kerobam ir maigāka un saldāka garša nekā kakao.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kerobu.
Keroba ieguvumi veselībai
Vērtīgs gremošanas sistēmai
Kerobā esošie tanīni palīdz caurejas gadījumos kā arī labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas trakta mikrofloru.
Palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs
Kerobs satur inositolu, kā rezultātā pēc karoba lietošanas uzturā, insulīna līmenis asinīs nepiedzīvo strauju kāpumu. Šis efekts ir ticis novērots, lietojot aptuveni 20g keroba.
Neizraisa atkarību
Tā kā kerobs nesatur stimulantus – kofeīnu un cukuru, tas ir vērtīgs našķis, kuru ir viegli lietot ar mērenību.
Alternatīva šokolādei
Esmu dzirdējusi, ka nereti bērni pēc šokolādes ēšanas kļūst nemierīgi. Kerobs ir lieliska alternatīva tradicionālā kakao šokolādei.
Kā izmantot kakao un kerobu?
-
Pagatavo kakao vai keroba dzērienu. Sajaucot 2 tējk. ar karstu pienu un saldinot ar savu iecienītāko saldinātāju.
-
Pagatavo sātīgu smūtiju, pievienojot banānu, zemesriekstu sviestu, kakao vai kerobu un augu pienu.
-
Pievieno bezpiedevu jogurtam.
-
Pievieno čili ēdienam, lai bagātinātu garšu.
-
Iemaisi auzu pārslu putrā.
-
Pagatavo brauniju, trifeles, apviļā trifeles kakao vai keroba pulverī.
-
Lielisks un ļoti veselīgs kakao lietošanas veids uzturā ir šokolāde ar augstu kakao saturu, piemēram Alce Nero 100% kakao šokolāde vai Vivani 99% kakao šokolāde.
Atsauces:
https://lorimoore.ca/2019/01/cacao-cocoa-or-carob-whats-the-difference/
https://www.wellandgood.com/cacao-ceremony/
Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine
Tavas pārdomas par rakstu