• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
BioBlogs.lv
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
kakao un keroba pulveris Rapunzel Biotēka
Garšīgi Novembris 24, 2020

Kakao un keroba pulveris. Kāda atšķirība?

« Rīsu ūdens matiem un ādai. Recepte skaistumam  ||  Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS »

Pēdējā laikā esmu aizrāvusies ar kakao un keroba dzērienu pagatavošanu un dzeršanu kafijas vietā. Manā uzmanībā ir nonākusi kakao un keroba labvēlīgā ietekme uz ķermeni, tādēļ vēlējos par to plašāk uzrakstīt arī blogā, lai Tevi iedvesmotu nomaināt ikdienišķo kafijas tasīti pret sildošu kakao vai keroba dzērienu.

Kakao

Kakao jau ir ticis pielietots dažādās Amerikāņu senajās ciltīs jau ilgu laiku pirms tika atklāts, ka no kakao var pagatavot šokolādi.
Kakao ir arī lielisks vērtīgo uzturvielu avots, lai pabarotu mūsu fizisko un enerģētisko ķermeni.
Kakao saknes ir cēlušās no Ziemeļamerikas un centrālamerikas Maiju civilizācijas. Kakao aromāts, kas izplatījās no to kokiem, pievērsa Maiju cilšu uzmanību. Senie Maiji izturējās pret kakao kā pret dievu ēdienu un atvasināja to nosaukumu kā ”Theobroma cacao”, ”Theo” nozīmē ēdiens un ”Broma” – dievs.
Tā kā kakao koki auga labi un dāsni Amerikas klimatā, kakao tika plaši pielietots un laika gaitā atklāta kakao ietekme uz cilvēka ķermeni. Laika gaitā kakao sāka pievienot cukuru un garšvielas, lai neitralizētu kakao rūgtumu.
Bieži vien tiek jaukti kakao veidi. Atšķiras kakao pupiņu grauzdēšanas veidi. Tās var tikt grauzdētas vai nu augstā vai zemā temperatūrā. Visvērtīgākais ir kakao, kurš tiek grauzdēts zemā temperatūrā, tas ir piemērots arī svaigēšanai. Tomēr jāpiemin, ka arī augstā temperatūrā grauzdētais kakao satur daudz antioksidantu.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kakao. Jāpiemin, ka ne vien tas ir kvalitatīva sastāva, bet arī tā iepakojums ir ļoti parocīgi lietojams.

Kakao ceremonija

Maiji un Acteki atklāja to, ka kakao īpaši iedarbojas uz ķermeni (mūsdienās zināms, ka kakao satur anandamīnu un teobromīnu, kas izraisa atslābinošu un laimes pilnu sajūtu). Izmantojot šo atslābinošo iedarbību tika rīkotas kakao ceremonijas. Kakao gan daudzus gadsmitus atpakaļ, gan arī mūsdienās tiek lietots kā augs, kas palīdz izpētīt dvēseles dziļumus.
Kakao ceremonijā dalībnieki sēž aplī, dzer kakao, skaita īpašas lūgšanas, dzied un dejo kopā. Kakao ceremonijas var būt ļoti dažādas, bet to visu mērķis ir sajust vienotību un atklāt sevi.
I did a cacao ceremony in Mexico—here's what happened | Well+Good

Kakao ieguvumi veselībai

Palīdz meditācijai

Tā kā kakao piemīt harmonizējoša iedarbība, to var izmantot kā dzērienu pirms meditācijām, lai atslābinātu ķermeni.  Tā kā sastāvā ir daudz magnija un anandamīna, dzerot kakao, var iegūt patīkamu un atslābinošu iedarbību.

Vairo radošumu

Tiek uzskatīts, ka kakao var satuvināt mūs ar mūsu radošo pusi, ja ieliekam šajā dzērienā šādu nolūku.

Vairo enerģiju

Vērtīgais kakao pulveris satur bagātīgu uzturvielu spektru un arī nelielu daudzumu kofeīna. Aptuveni par 80% mazāk nekā kafijā, kas nozīmē to, ka kakao sniedz enerģiju, bet ne pārmērīgu kofeīna devu.

Palīdz domāšanai

Pētījumos ir pierādīts, ka bio kakao uzlabo asins piegādi uz smadzenēm, kas nozīmē to, ka kakao var radīt prāta skaidrību un palīdzēt koncentrēties.

Uzlabo asinsriti

Kakao ir bagāts ar flavonoīdiem, kas uzlabo asinsriti.

Kerobs

Kerobs tiek iegūts no pāksteņa ceratonijas koka (ceratonia siliqua). Tā vēsture sniedzas jau vismaz 4 000 gadus, kad tas tika atklāts Grieķijā. Minēts, ka karoba sēkliņas tika dotas dziedātājiem, lai remdētu balss saites un attīrītu kaklu. Kerobs atšķirībā no kakao satur mazāk tauku, bet vairāk dabīgā cukura un šķiedrvielu. Tas nesatur teobromīnu vai kofeīnu, tādēļ kerobs neskaitās stimulējošs. Kerobs ir bagāts ar tanīniem, kuri ir noderīgi gremošanas traktam. Garšas ziņā kerobam ir maigāka un saldāka garša nekā kakao.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kerobu.
 

Keroba ieguvumi veselībai

Vērtīgs gremošanas sistēmai

Kerobā esošie tanīni palīdz caurejas gadījumos kā arī labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas trakta mikrofloru.

Palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs

Kerobs satur inositolu, kā rezultātā pēc karoba lietošanas uzturā, insulīna līmenis asinīs nepiedzīvo strauju kāpumu. Šis efekts ir ticis novērots, lietojot aptuveni 20g keroba.

Neizraisa atkarību

Tā kā kerobs nesatur stimulantus – kofeīnu un cukuru, tas ir vērtīgs našķis, kuru ir viegli lietot ar mērenību.

Alternatīva šokolādei

Esmu dzirdējusi, ka nereti bērni pēc šokolādes ēšanas kļūst nemierīgi. Kerobs ir lieliska alternatīva tradicionālā kakao šokolādei.

Kā izmantot kakao un kerobu?

  • Pagatavo kakao vai keroba dzērienu. Sajaucot 2 tējk. ar karstu pienu un saldinot ar savu iecienītāko saldinātāju.
  • Pagatavo sātīgu smūtiju, pievienojot banānu, zemesriekstu sviestu, kakao vai kerobu un augu pienu.
  • Pievieno bezpiedevu jogurtam.
  • Pievieno čili ēdienam, lai bagātinātu garšu.
  • Iemaisi auzu pārslu putrā.
  • Pagatavo brauniju, trifeles, apviļā trifeles kakao vai keroba pulverī.
  • Lielisks un ļoti veselīgs kakao lietošanas veids uzturā ir šokolāde ar augstu kakao saturu, piemēram Alce Nero 100% kakao šokolāde vai Vivani 99% kakao šokolāde.

Atsauces:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder#1
https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits#TOC_TITLE_HDR_8
https://lorimoore.ca/2019/01/cacao-cocoa-or-carob-whats-the-difference/
https://www.wellandgood.com/cacao-ceremony/
« Rīsu ūdens matiem un ādai. Recepte skaistumam  ||  Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS »


Nesen publicētie raksti

  • bioloģisku dāvanu idejas

    Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS

    Novembris 27, 2020
  • Isola Bio pienu atsauksme Bioblogs

    Salīdzinu augu pienus – kurš visgaršīgākais pie kafijas?

    Oktobris 22, 2020
  • Šokolādes ”fudge” no 4 sastāvdaļām

    Augusts 18, 2020

Tavas pārdomas par rakstu

Cancel reply

Tags: alce nero, bez kofeīna, bio, bioblogs, bioloģiski, biotēka, dabīgi, eko, kafijas alternatīva, kakao, kakao veselībai, keroba pulveris, kerobs, rapunzel, vivani

Bloga autore

Ilva Bekmane

Ilva Bekmane

Šis blogs ir par ceļu uz dabīgāku dzīvesveidu. Kā arī par maniem meklējumiem un pieredzi, lai veidotu patiesāku un veselīgāku sevi - iekšēji un ārēji. Šeit dalos ar idejām kā paust mīlestību. Pret sevi un Zemi.

Ilva Bekmane

Ja vēlies saņemt jaunumus

Pārbaudiet e-pastu vai "surogātpastu" mapi, lai apstiprinātu abonementu iekš Bioblogs.lv

Rakstu tops

  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sāktu g...
  • Sausā ķermeņa birstēšana – dabīgam detox...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Mana ekzēma un kas man palīdzēja
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veidi kā...

Kontakti

ilva@cintamani.lv
bioblogs
bioblogs
Vairāk instagram
© 2015-2021 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Apmeklējot šo lapu, jūs piekrītat mūsu sīkdatņu izmantošanas politikai. Piekrist! Uzzināt vairāk
Privātuma un sīkdatņu politika

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.