• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
kakao un keroba pulveris Rapunzel Biotēka
Garšīgi 24 Novembris, 2020

Kakao un keroba pulveris. Kāda atšķirība?

« Rīsu ūdens matiem un ādai. Recepte skaistumam  ||  Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS »

Pēdējā laikā esmu aizrāvusies ar kakao un keroba dzērienu pagatavošanu un dzeršanu kafijas vietā. Manā uzmanībā ir nonākusi kakao un keroba labvēlīgā ietekme uz ķermeni, tādēļ vēlējos par to plašāk uzrakstīt arī blogā, lai Tevi iedvesmotu nomaināt ikdienišķo kafijas tasīti pret sildošu kakao vai keroba dzērienu.

Kakao

Kakao jau ir ticis pielietots dažādās Amerikāņu senajās ciltīs jau ilgu laiku pirms tika atklāts, ka no kakao var pagatavot šokolādi.
Kakao ir arī lielisks vērtīgo uzturvielu avots, lai pabarotu mūsu fizisko un enerģētisko ķermeni.
Kakao saknes ir cēlušās no Ziemeļamerikas un centrālamerikas Maiju civilizācijas. Kakao aromāts, kas izplatījās no to kokiem, pievērsa Maiju cilšu uzmanību. Senie Maiji izturējās pret kakao kā pret dievu ēdienu un atvasināja to nosaukumu kā ”Theobroma cacao”, ”Theo” nozīmē ēdiens un ”Broma” – dievs.
Tā kā kakao koki auga labi un dāsni Amerikas klimatā, kakao tika plaši pielietots un laika gaitā atklāta kakao ietekme uz cilvēka ķermeni. Laika gaitā kakao sāka pievienot cukuru un garšvielas, lai neitralizētu kakao rūgtumu.
Bieži vien tiek jaukti kakao veidi. Atšķiras kakao pupiņu grauzdēšanas veidi. Tās var tikt grauzdētas vai nu augstā vai zemā temperatūrā. Visvērtīgākais ir kakao, kurš tiek grauzdēts zemā temperatūrā, tas ir piemērots arī svaigēšanai. Tomēr jāpiemin, ka arī augstā temperatūrā grauzdētais kakao satur daudz antioksidantu.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kakao. Jāpiemin, ka ne vien tas ir kvalitatīva sastāva, bet arī tā iepakojums ir ļoti parocīgi lietojams.

Kakao ceremonija

Maiji un Acteki atklāja to, ka kakao īpaši iedarbojas uz ķermeni (mūsdienās zināms, ka kakao satur anandamīnu un teobromīnu, kas izraisa atslābinošu un laimes pilnu sajūtu). Izmantojot šo atslābinošo iedarbību tika rīkotas kakao ceremonijas. Kakao gan daudzus gadsmitus atpakaļ, gan arī mūsdienās tiek lietots kā augs, kas palīdz izpētīt dvēseles dziļumus.
Kakao ceremonijā dalībnieki sēž aplī, dzer kakao, skaita īpašas lūgšanas, dzied un dejo kopā. Kakao ceremonijas var būt ļoti dažādas, bet to visu mērķis ir sajust vienotību un atklāt sevi.
I did a cacao ceremony in Mexico—here's what happened | Well+Good

Kakao ieguvumi veselībai

Palīdz meditācijai

Tā kā kakao piemīt harmonizējoša iedarbība, to var izmantot kā dzērienu pirms meditācijām, lai atslābinātu ķermeni.  Tā kā sastāvā ir daudz magnija un anandamīna, dzerot kakao, var iegūt patīkamu un atslābinošu iedarbību.

Vairo radošumu

Tiek uzskatīts, ka kakao var satuvināt mūs ar mūsu radošo pusi, ja ieliekam šajā dzērienā šādu nolūku.

Vairo enerģiju

Vērtīgais kakao pulveris satur bagātīgu uzturvielu spektru un arī nelielu daudzumu kofeīna. Aptuveni par 80% mazāk nekā kafijā, kas nozīmē to, ka kakao sniedz enerģiju, bet ne pārmērīgu kofeīna devu.

Palīdz domāšanai

Pētījumos ir pierādīts, ka bio kakao uzlabo asins piegādi uz smadzenēm, kas nozīmē to, ka kakao var radīt prāta skaidrību un palīdzēt koncentrēties.

Uzlabo asinsriti

Kakao ir bagāts ar flavonoīdiem, kas uzlabo asinsriti.

Kerobs

Kerobs tiek iegūts no pāksteņa ceratonijas koka (ceratonia siliqua). Tā vēsture sniedzas jau vismaz 4 000 gadus, kad tas tika atklāts Grieķijā. Minēts, ka karoba sēkliņas tika dotas dziedātājiem, lai remdētu balss saites un attīrītu kaklu. Kerobs atšķirībā no kakao satur mazāk tauku, bet vairāk dabīgā cukura un šķiedrvielu. Tas nesatur teobromīnu vai kofeīnu, tādēļ kerobs neskaitās stimulējošs. Kerobs ir bagāts ar tanīniem, kuri ir noderīgi gremošanas traktam. Garšas ziņā kerobam ir maigāka un saldāka garša nekā kakao.
Es izvēlos Biotēkas veikalu tīklā nopērkamo Rapunzel kerobu.
 

Keroba ieguvumi veselībai

Vērtīgs gremošanas sistēmai

Kerobā esošie tanīni palīdz caurejas gadījumos kā arī labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas trakta mikrofloru.

Palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs

Kerobs satur inositolu, kā rezultātā pēc karoba lietošanas uzturā, insulīna līmenis asinīs nepiedzīvo strauju kāpumu. Šis efekts ir ticis novērots, lietojot aptuveni 20g keroba.

Neizraisa atkarību

Tā kā kerobs nesatur stimulantus – kofeīnu un cukuru, tas ir vērtīgs našķis, kuru ir viegli lietot ar mērenību.

Alternatīva šokolādei

Esmu dzirdējusi, ka nereti bērni pēc šokolādes ēšanas kļūst nemierīgi. Kerobs ir lieliska alternatīva tradicionālā kakao šokolādei.

Kā izmantot kakao un kerobu?

  • Pagatavo kakao vai keroba dzērienu. Sajaucot 2 tējk. ar karstu pienu un saldinot ar savu iecienītāko saldinātāju.
  • Pagatavo sātīgu smūtiju, pievienojot banānu, zemesriekstu sviestu, kakao vai kerobu un augu pienu.
  • Pievieno bezpiedevu jogurtam.
  • Pievieno čili ēdienam, lai bagātinātu garšu.
  • Iemaisi auzu pārslu putrā.
  • Pagatavo brauniju, trifeles, apviļā trifeles kakao vai keroba pulverī.
  • Lielisks un ļoti veselīgs kakao lietošanas veids uzturā ir šokolāde ar augstu kakao saturu, piemēram Alce Nero 100% kakao šokolāde vai Vivani 99% kakao šokolāde.

Atsauces:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder#1
https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits#TOC_TITLE_HDR_8
https://lorimoore.ca/2019/01/cacao-cocoa-or-carob-whats-the-difference/
https://www.wellandgood.com/cacao-ceremony/
Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine
« Rīsu ūdens matiem un ādai. Recepte skaistumam  ||  Idejas garšīgām Ziemassvētku dāvanām + KONKURSS »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Birkas: alce nero, bez kofeīna, bio, bioblogs, bioloģiski, biotēka, dabīgi, eko, kafijas alternatīva, kakao, kakao veselībai, keroba pulveris, kerobs, rapunzel, vivani

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}